A Bánkirobot Team Rómában

A Bánkirobot Team Rómában

Minden nap több száz innováció változtatja meg életünk szinte minden területét, újra írja az emberek és világ viszonyát. A digitális gyártástól a jövőbeni élelmiszerekig, a robotikától a bioheckelésig, a drónoktól a mesterséges intelligenciáig, a Mezőgazdaság 4.0-tól, a Big Data- ig és az IoT-ig.

Az európai innováció világában a legfontosabb esemény a Rómában minden évben megrendezésre kerülő Makerfaire. A Maker Faire összegyűjti a tech-rajongókat, kézműveseket, pedagógusokat, barkácsolókat (DIY), iskolákat, egyetemeket, kutatóintézeteket, művészeket, diákokat és vállalatokat. Ez a hely a találmányok, a kreativitás és az ötletes megoldások seregszemléje. A makerek jönnek, hogy megmutassák alkotásaikat, és egyben meg is osztják tudásukat.

A kiállítás látogatói a Maker Faire standjai között sétálgatva megpillanthatják a jövőt, és megtalálják az inspirációt, hogy maguk is a jövő feltalálói, megálmodói, és megalkotói legyenek.

Csak a kiállítás nyitó napján, – az oktatási napon, ahol a főszereplők a diákok voltak, – egész Olaszországból mintegy 27 ezer fiatal lepte meg a 100 ezer négyzetméternyi területen elhelyezkedő standokat. Az Olasz Iparkamara felismerte, hogy a diákok attitűdjét kell megváltoztatni, így számunkra a belépés ingyenes volt. A kisiskolások számára számtalan lehetőség volt arra, hogy az ismeretszerzés gyakorlati oldalát is megerősítsék, hiszen a gyerekek elektromos áramköröket állítottak össze, újrahasznosított elektronikai elemekből használati cikkeket készítettek, és megismerkedtek a növények átültetésének technikájával is.

Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiumában működő Bánkirobot Team immár második alkalommal képviselte hazánkat Rómában. Az Olasz Iparkamara, mint a kiállítás rendezője, ebben az évben is felhívást intézett az európai iskolák felé, jöjjenek el, és mutassák be az iskolában készült érdekes projekteket. A nagyszámú jelentkező közül, végül közel 50 iskolai fejlesztést láthatott a közönség. A legnagyobb számban természetesen az olasz iskolák képviseltették magukat, de görög, szlovén, portugál, és magyar iskola is bekerült a kiválasztottak közé. Láthattunk Marsjárót, focizó robotokat, robotokból álló rockzenekart.

A Bánkirobot Team képviseletében a Tóth Bence egy siketek számára készült Jeltolmács kesztyűt mutatott be az olasz közönségnek. Kísérőként segítette állni az érdeklődők rohamát Zsigó Miklós, aki a Krúdy Gyula Gimnázium tanulója, és Zsigó Zsolt, aki a Bánkirobot Team vezetője. A látogatók között az olasz siketek küldöttsége is megjelent, akik nagy érdeklődéssel figyelték a kesztyű tolmácsolását. Meglepetéssel vették tudomásul, hogy már a kenyér szót is másképpen mutatja egy magyar siket, mint ők. Sok sikert kívántak a fejlesztéshez, és nagy reményeket fűznek ahhoz is, hogy ez a hasznos kiegészítő a későbbiekben az ő életüket is megkönnyítheti.

Új ötletekkel, céges kapcsolatokkal, és kipróbálásra váró eszközökkel, alkatrészekkel érkezett haza a Bánkirobot Team. Reméljük, hogy a következő kiállításon újra ott lehetünk!

 

http://www.makerfairerome.eu/en/

#kapcsolódó

Kölcseys siker a szónokversenyen

Kölcseys siker a szónokversenyen

Kölcseys siker a szónokversenyen

100 éves a Széchenyi

100 éves a Széchenyi

Nyírvidék, 1918. október 23. - Gyermekeink iskoláztatása a világháború után.