Lamos Balázs sikeres a sportban és a tanulásban is

Lamos Balázs sikeres a sportban és a tanulásban is

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium tehetséges tanulója, Lamos Balázs a tanulásban és a sportolásban is egyaránt sikeres.

Balázs a 2017/18-as tanévtől iskolánk 9.d., emelet szintű németes osztályának tanulója. 10 éves koráig úszott, majd megunta a sportág monoton jellegét, a víz szeretete azonban megmaradt, ezért az egyik barátjával úgy döntött, hogy vízilabdázni kezdenek. A kezdetektől az AQUA S.E. versenyzője, nevelőedzője Kántor Gábor. Az évek alatt Balázs olyan tudásra tett szert, hogy csapatával a Fiú  Országos Utánpótlás Bajnokság keleti csoport harmadik helyéig jutott 2015-16-ban. A csapattal rendszeresen szerepel a Vidék Bajnokságban, valamint az Észak-keleti Liga Kupában, amit már meg is nyertek. Tanulónk jobb szélső és jobb hátsó átlövő poszton küzd a medencében.

Az iskola mellett hetente öt alkalommal vízi, háromszor pedig szárazföldi edzéseken vesz részt. Tanítási órák után egyből hazamegy és felkészül másnapi óráira, hiszen öt órakor már edzésen teljesít. Este fél kilenckor ér haza, és ha marad tanulnivalója, akkor fejezi be.


Versenyszezonban általában minden hétvégén meccsen van, olyan is előfordul, hogy szombaton és vasárnap is mérkőzéseken kell teljesítenie.

Tanulónk az iskolában is jól teljesít. Ebben a tanévben szerezte meg angol nyelvből a középfokú nyelvvizsgát.  Balázsnak ennyi edzés mellett nincs lehetősége különórára járni, így kizárólag az iskolában készül fel a megmérettetésre. Felkészítő tanára Torda István Tamásné Nagy Ildikó. Balázs célja, hogy a 11. osztályt úgy fejezze be, hogy felsőfokú nyelvvizsgával is rendelkezik. Mellette angol nyelvből előre hozott érettségit is kíván tenni. Az angol mellett kedvenc tárgya a történelem és a testnevelés.

A sok edzés, verseny és tanulás mellett meglepő módon szabadideje is van a kilencedikes fiúnak. Ha teheti, amatőr zenekarában gitározik. A hangszeren magától tanult meg játszani.

Balázs azt mondja, sok mindent köszönhet a sportnak. Elsősorban a kitartását, a fegyelmét és  az erőnlétét, amely lehetővé teszi számára azt, hogy néha „emberfeletti" legyen a teljesítménye. Úgy véli, jár némi lemondással, ha az ember igazolt játékos, de ugyanakkor tartozik egy jó közösséghez, és megtanulta azt, hogyan kell összpontosítani és a másodpercek töredéke alatt helyesen dönteni. Ezt az iskolapadban is kamatoztatni tudja.


Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

#kapcsolódó

Ilyen volt a Nyírség Rally 1979-ben!  - Nézd meg a videót!

Ilyen volt a Nyírség Rally 1979-ben!...

Milyen lesz vajon az I. Nyíregyházi Rally?

„Digitális Pedagógus Díj” az Eötvös Gyakorlóiskola tanárának

„Digitális Pedagógus Díj” az Eötvös...

Szép és értékes elismerésben részesült a Nyíregyházi Egyetem Eötvös Gyakorló...