Nyíregyházi karácsony 100 éve

Nyíregyházi karácsony 100 éve

Amiről az utcák mesélnek... (Megjelent a Nyíregyházi Napló december 15-ei számában.)

A Nyírvidék száz évvel ezelőtti számait lapozgatva a vezetőhírek a nagy háborúról szóltak, a frontok eseményeiről és a békevárásról. Karácsony felé közeledve azonban a háborús időkben sem feledkeztek meg a jótékonykodásról.

A Szociális Missziótársulat nyíregyházi szervezete bazárvásárt rendezett a Koronában. Az érdeklődők jutányos áron szerezhették be a karácsonyi ajándéktárgyakat és a vásárlással még jótékonykodtak is, hiszen „a bazárvásár célja a legszebb, legnemesebb, a szegény, apátlan, anyátlan gyermekek és hadiárvák karácsonyi fölruházása” volt. A vásárlók ellátásáról büfé gondoskodott. Még tombolát is rendeztek, sőt 1 koronás belépődíj ellenében Rácz Marci sétahangversenyén is részt vehettek.
Szalay Pál polgári fiúiskolai művész-rajztanár karácsonyi képeslapokat készített, amelynek teljes bevételét hadijótékony célokra ajánlotta fel.

A Leányegylet a városháza nagytermében állíttatta fel karácsonyfáját és ide szervezte ünnepségét a szegénységben élő gyermekek számára, akiket apróbb, de értékes ajándékokkal is megörvendeztettek. A karácsonyfadíszeket, a süteményeket és a gyermekeknek szánt adományokat a város társadalma ajánlotta fel. Szintén adományokból állították fel az árvák karácsonyfáját is az Erzsébet árvaházban.

Az előző évekhez hasonlóan nem felejtkeztek el a nyíregyházi kórházakban lévő katonákról, valamint a harctereken szolgálatot teljesítő nyíregyházi katonákról sem. Oltványi Ödön helyettes polgármester az egész városra kiterjedő akciót hirdetett annak érdekében, hogy megajándékozhassák őket. A város kórházaiban akkor mintegy ötezer katona bízott a gyógyulásában.

Őket akarta versével vigasztalni Vietórisz József:

Magyar katonák,
Szenvedő vitézek,
Szabad hazánkért
Élni-halni készek:
Fájdalom és gond
Senkit ma ne bántson
Itt a karácsony!

Legyen dicsőség
Istennek a mennyben,
Legyen a földön
Béke az emberben;
Szálljon szívünkre,
Hogy mindent megváltson:
Boldog karácsony!

 

Ilyés Gábor

#kapcsolódó

ÚJABB PARK ÉS JÁTSZÓTÉR ÚJUL MEG NYÍREGYHÁZÁN

ÚJABB PARK ÉS JÁTSZÓTÉR ÚJUL MEG NYÍREGYHÁZÁN

Több mint 3000 négyzetméteren újítja fel a parkot és játszóteret a NYÍRVV Nonprofit...