Megszületett az állatpark első bébije

Megszületett az állatpark első bébije

Fehér bivaly üsző az első újszülött. Január elsején jött világra és makk egészséges. Az apróság már megtekinthető a Magyar Parasztudvart bemutató kifutórendszerben.

A szintén fehér szőrű anya állat, a késő nyári időszakban érkezett a parkba, s akkor még nem tudták a park szakemberei, hogy a Nagyszebeni Állatkertből érkezett patás, vemhes. Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető elmondta, a kis nőstény 300 napnyi vemhesség után jött a világra, és a magas zsírtartalmú tejnek köszönhetően, rohamtempóban erősödik és növekszik. A fehér színű bivaly igazi különlegességnek számít, hiszen a fajra általában fekete, vagy sötétbarna bunda jellemző.

Bivalyerő és mozzarella

Kányádi Sándor a következőket írta a bivalyról: „Jámbor állat a bivaly s, mi tagadás lusta de, ha kell a hegyet is helyéből elhúzza” Az erdélyi magyar költő jellemzése kiváló, a 16. századtól tenyészett állatra. A bivaly ugyanis 100 évvel ezelőtt, még fontos igavonó háziállat volt, hiszen ereje 50 százalékkal nagyobb, mint a szarvasmarháé.

Érdekesség, hogy a tömeges elterjedését, a török háborúk idejére tehetjük, mivel a „bivalyerőt” ágyúvontatásra használták. Ráadásul a szürke marhánál is igénytelenebb, lelegeli a kákát, a nádat, a mocsári füveket és kimondottan szereti a nedves lápos területeket.

Haszna elsősorban igaereje és teje, de a húsa és bőre is jól hasznosítható. Nagy zsírtartalma miatt a bivalytej kiváló alapanyaga a híres mozarella sajtnak. A Nyíregyházi Állatpark bivaly gulyájában, a kicsi érkezésével együtt, jelenleg három tehén él, ahol a fekete színű idegen vérvonalú nőstény állat is erősen védi az újszülöttet.

 

Szoboszlai Tibor

#kapcsolódó