Hová felvételizzek? Mi alapján döntsek?

Hová felvételizzek? Mi alapján döntsek?

Február 15-ig jelentkezhettek az egyetemek és főiskolák szeptemberben induló képzéseire. De mi a helyzet akkor, ha még fogalmatok sincs, milyen szakot jelöljetek meg az e-felvételi rendszerében? Honnan lehet megtudni, melyik képzésen milyen tantárgyakat oktatnak, hol lehet a végzettséggel elhelyezkedni, és jó-e a hangulat a tanszéken?

1. lépés: nézzétek meg, milyen szakokat indítanak az egyetemek és főiskolák

Ahhoz, hogy megtaláljátok a megfelelő képzést, először meg kell tudnotok, milyen szakokat indítanak az egyetemek és főiskolák. A legjobb, ha a Felvi.hu szakkeresőjét használjátok. A Felvi bal oldali menüjében találjátok a szakkeresőt - böngészhettek képzési szint, szaknév, intézmény, képzési terület, érettségi követelmények szerint is, sőt azt is meghatározhatjátok, melyik településen szeretnétek tanulni.

Ha például egyelőre csak azt szeretnétek megnézni, a saját városotokban milyen továbbtanulási lehetőségek vannak, válasszátok ki az adott települést - ilyenkor egy lista jelenik meg az adott városban indítandó szakokról.

A Felvi szakkeresőjében intézmény alapján is szűrhettek, de ha szívesen végignéznétek a szimpatikus felsőoktatási intézmények összes képzését, válasszátok az Egyetemek, főiskolák menüt. Kattintsatok arra az intézményre, amely érdekel titeket - így megtudjátok, milyen karok működnek, és azok milyen képzéseket indítanak 2018 szeptemberében.


2. lépés: de miről szól ez a szak?

Igazságügyi igazgatási? Közösségszervezés? Romanisztika? A felvételizők egy részének valószínűleg fogalma sincs, mit is lehet pontosan tanulni ezeken a szakokon. Mielőtt tehát kiválasztjátok a - név alapján - titeket érdeklő képzéseket, nézzetek utána, milyen tantárgyakat fogtok tanulni, ha bekerültök. Az egyik legjobb forrás a felvi.hu szakkeresőjének „szakleírások A-tól Z-ig” menüpontja.

A különböző képzési területek közül kell kiválasztanotok a megfelelőt (lehet, hogy elsőre nem sikerül eltalálni, hogy a kommunikáció- és médiatudomány vajon a bölcsész- vagy a társadalomtudományi területhez tartozik-e, de semmi gond, nem árt, ha egy kicsit jobban megismeritek a szakkínálatot a jelentkezés előtt). Bal oldalt választhatjátok ki a képzési szintet, majd a szak nevére kattintva részletes leírást kaphattok.

Ha az adott egyetemi vagy főiskolai kar oldalán megtaláljátok a szak kurzuslistáját, az a legjobb. Bármennyire is unalmas olvasmánynak tűnik, nézzétek át a listát, abból ugyanis megtudhatjátok, milyen tantárgyaitok lesznek (a kacifántos nevű tantárgyaknál persze némi guglizás nem árt).

3. lépés: hol lehet elhelyezkedni ezzel a szakkal?

Jogos kérdés, amely döntő lehet a jelentkezéskor. Ha meg szeretnétek nézni az elmúlt években végzettek elhelyezkedési adatait és átlagfizetését, kattintsatok az előző lépésben kiválasztott szaknál  a „végzés utáni kilátások (DPR)” menüpontra. Itt egy-egy infografikát találtok, amelyben számos hasznos infót találtok.

Persze az átlagban mindenki szerepel - az is, aki már az egyetem mellett komoly szakmai tapasztalatot szerzett, ezért jó kezdő fizetéssel tudott elhelyezkedni egy multinál, és az is, aki nulla tapasztalattal például talált állást, és nem keres túl jól. Érdemes ezért beszélgetni a kiválasztott szakon tanulókkal - ők valószínűleg már jobban látják, merre tudnak indulni a diplomájukkal. A legjobb azonban, ha olyan - két-három éves tapasztalattal rendelkező - fiatal diplomást találtok, aki ugyanezen a szakon végzett. Érdemes meghallgatni az élményeit az álláskeresésről, kérjétek meg, hogy meséljen a munkahelyi feladatairól, volt évfolyamtársai karrierjéről.


4. lépés: tegyetek fel minden kérdést!

Ne féljetek kérdezni, ha valamit nem találtok meg az egyetemek, főiskolák oldalán. A legtöbb intézménynek van felvételizőknek szánt oldala, de az egyetemek, főiskolák zöme a Facebookon is válaszol a kérdésekre. Persze a legegyszerűbb megoldás - főleg akkor, ha több intézménybe is jelentkeztek, és mindenhonnan beszereznétek még egy-két infót -, ha elmentek az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra, ahol minden kérdést feltehettek az adott intézmény/kar képviselőinek.

Az idei Educatio 2018. január 18. és 20. között lesz a budapesti Hungexpón. Érdemes előre megnézni, hogy a titeket érdeklő intézmények standját hol találjátok, és előre gondoljátok át, mit szeretnétek kérdezni az egyetemek, főiskolák képviselőitől.


5. lépés: nézzetek szét a kampuszon

Milyenek az épületek? Milyenek a kollégiumok? Milyen a hangulat a kampuszon? Jól éreznétek vajon magatokat a kiválasztott egyetemen vagy főiskolán? Ha ezekre a kérdésekre is szeretnétek választ kapni, menjetek el a felsőoktatási intézmények nyílt napjára, az időpontot az intézményi oldalon vagy Facebook-oldalon megtaláljátok. A nyílt napon számos tájékoztató előadáson vehettek részt, feltehetitek kérdéseiteket az oktatóknak és a hallgatóknak, bejárhatjátok a kampuszt.

eduline.hu

#kapcsolódó

Múzeumi maszkok készülnek - A Jósa András Múzeum is csatlakozott a maszk varró mozgalomhoz

Múzeumi maszkok készülnek - A Jósa...

Múzeumi maszkok készülnek - A Jósa András Múzeum is csatlakozott a maszk varró...

Ajándékozzon nevetést idén karácsonykor!

Ajándékozzon nevetést idén karácsonykor!

A karácsony előtti időszakban sokan keresik a megfelelő ajándékot szeretteiknek....