Így készüljetek a pályaválasztási kiállításra!

Így készüljetek a pályaválasztási kiállításra!

Egy hét múlva kezdődik az Educatio kiállítás, amelyre valószínűleg az idén is több tízezer felvételi előtt álló diák megy majd el. Ma megmutatjuk, hogyan hozhatjátok ki a maximumot abból a néhány órából, amit a standok között fogtok tölteni.

Hogy miért kell felkészülni az Educatio kiállításra? Hogy ne csak több tucat egyetemi logós tollal, pendrive-val, jegyzetfüzettel és lufival legyetek gazdagabbak távozáskor, hanem olyan információkkal is, amelyek segítenek eldönteni, hová adjátok be a jelentkezéseteket február 15-ig. Ehhez azonban az kell, hogy ne vesszetek el a tízezer négyzetméteres kiállításon: már induláskor érdemes tudni, milyen standokat szeretnétek megnézni, milyen kérdésekre akartok választ kapni, és hogy milyen szolgáltatásokat vennétek igénybe, milyen előadásokat hallgatnátok meg.

Milyen egyetemek, főiskolák lesznek kint?

Az első és legfontosabb lépés: nézzétek meg, milyen felsőoktatási és szakképzési, felnőttképzési intézményeknek, külföldi egyetemeknek, nyelviskoláknak és más szervezeteknek lesz standja az Educatio kiállításon. Érdemes egy-két nappal a kiállítás előtt megnézni a listát, így kikereshetitek azokat az egyetemeket és főiskolákat, ahová felvételizni szeretnétek, de lenne néhány kérdésetek a felvételi feltételekkel, a tantárgyakkal, a kampusszal vagy éppen a kolikkal kapcsolatban.

A kiállítók listáját itt találjátok meg. Nemcsak intézménynév, hanem „kategória” alapján is keresgélhettek, ha például a külföldi továbbtanuláson gondolkodtok, nézzétek meg, milyen intézmények képviselőitől kérdezhettek a kiállításon. Ha a szakképző intézmények képzési lehetőségeiről szereznétek információt, akkor ezt a kategóriát válasszátok ki.

Írjátok össze a kérdéseiteket

Bár az Educatio kiállításon rengeteg információt szerezhettek a felvételiről, a jelentkezési folyamatról, a felvételi feltételekről, a meghirdetett szakokról, sőt magukról az intézményekről is, nem jó döntés, ha úgy mentek oda egyetemi-főiskolai standokhoz, hogy még azt sem gondoltátok át, milyen képzési területek, szakterületek, képzések érdekelnek titeket. Az egyetemi-főiskolai standoknál (főleg a népszerűbbeknél) rengeteg érdeklődő lesz, vagyis – bár mindenhol igyekeznek majd választ adni a kérdésekre – rövid idő alatt kell beszereznetek azokat az információkat, amelyekre szükségetek van a felvételi döntéshez.

Az egyetemekről, főiskolákról szóló alapinformációkat megtaláljátok az intézményi oldalakon és a Felvin – milyen szakokat indítanak, milyen városokban indítanak képzéseket, mennyit kell fizetni félévente az önköltséges szakokért -, a standoknál olyan kérdésekre kérjetek választ, amelyet elsőre nem találtatok meg a neten. Milyen szakosodási lehetőségek vannak, jellemzően hol helyezkednek el a végzettek, milyen intézményi ösztöndíjak vannak, milyenek a kollégiumok? Igyekezzetek minél hasznosabb infókat szerezni. Ha például elsősorban az anyagi problémák aggasztanak, az ösztöndíjakra, támogatásokra minden kiválasztott egyetemnél, főiskolánál kérdezzetek rá. Ha egy másik városba mentek tanulni, a kollégiumi lehetőségekre kérdezzetek rá, ha már középiskolásként bekapcsolódtatok a tudományos munkába, kérdezzétek meg, milyen tudományos szervezetek, szakkollégiumok működnek az intézményben.


eduline.hu

#kapcsolódó

Ingyen elérhetővé teszi minden tankönyvét az interneten a Mozaik Kiadó

Ingyen elérhetővé teszi minden tankönyvét...

Ingyen elérhetővé teszi minden tankönyvét az interneten a Mozaik Kiadó

Iskolagyűlés az Aranyban

Iskolagyűlés az Aranyban

Iskolagyűlést tartottak az Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola...