ÖLDÖKLŐ DRÁMÁT MUTAT BE A SZÍNHÁZ

ÖLDÖKLŐ DRÁMÁT MUTAT BE A SZÍNHÁZ

Véres játszmák, cselszövések a szerelem, a pénz és a hatalom körül. Thomas Middleton Asszony asszonynak farkasa című drámáját állítják színpadra a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A darabot leporolva, modernizálva Koltai M. Gábor rendezte, aki a középkori véres játékot rock and rollba mártotta. A nyíregyházi előadás a darab magyar ősbemutatója, mely Forgách András műfordításából készült.

Az idősödő Leantio, a firenzei kereskedelmi ügynök egyik velencei útja során rátalál a szerelemre. Egymásba habarodnak a fiatal és rendkívül gazdag családból származó Biancával. A férfi sebtében elveszi a lányt feleségül és megszökteti. Majd hazaviszi otthonába, ahol addig édesanyjával élt. A férfival a mézes hetekben madarat lehet fogatni, de rövidesen kétségek gyötrik. Tudja, hogy a munkája el fogja szólítani és attól tart, valaki szemet vet szépséges nejére. Hiába próbálja rejtegetni a feleségét, a firenzei herceg éppen végigvonul a városon és megpillantja az erkélyen bámészkodó szalmaözvegyet.

 

Elindul a lavina

 

A herceg kiadja a parancsot, szerezzék meg neki az ismeretlen szépséget. A boldogságban induló darab innentől a cselszövések sötét alagútjába rohan, hogy végül a poklok poklára juttassa a szereplőket.

Maga a megpillantás csak egy furcsa pillanat. Ott valami megszületik a herceg részéről, bár ez igazából inkább szexuális vonzalom, mint iszonyú szerelmi lángra lobbanás. Ezután következik az, hogy az ő csatlósai hogyan csalják oda Biancát és hogyan történik meg az erőszak, ami igazából elindítja a lavinát.

– mondta László Lili, a darab Biancája.

 

Hatalommal bármi megvehető, ma is

 

A hatalom és a pénz körül forog minden Thomas Middleton középkori drámájában. A rendező Koltai M. Gábor pedig ennek bugyrait tárja elénk. Rövidítve, leporolva hol cinikusan, hol szatirikusan rock and roll betétekkel. A véres dráma ettől is kortalanná válik.

Pénzzel és hatalommal akár a mai nap is meg lehet kapni bármit, akár nőt is. Ez mind a mai napig aktuális, tehát ilyen szempontból, amit Middelton pár száz évvel ezelőtt leírt, az mai napig is megállja a helyét.

– fogalmazott István István, aki Leontiót játssza.

 

Az Asszony, asszonynak farkasa ősbemutató, magyar nyelven ugyanis még nem láthatta a közönség. Aki egy véres thriller-szerű drámára vágyik, első alkalommal január 12-én este tekintheti meg a darabot a szabolcsi megyeszékhelyen.


Z. Pintye Zsolt

Fotó: Móricz Zsigmond Színház

#kapcsolódó

ŐSZI TÁRLAT

ŐSZI TÁRLAT

Hetedik alkalommal rendezte meg a Jósa András Múzeum a megyében élő és alkotó...

Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválja a múzeumfaluban

Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválja...

A Családok éve kormányprogram támogatja az adott településhez közel eső határon...