A doni katasztrófára emlékeztek

A doni katasztrófára emlékeztek

Koszorúzási ünnepséget tartottak a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából a megyeháza falán elhelyezett emléktábla előtt. A Trianoni Társaság és a Rákóczi Szövetség Nyíregyházi Szervezete a magyar királyi második honvéd hadsereg hőseire emlékezett.

A Trianoni Társaság 5 évvel ezelőtt helyezte el a doni hősök emléktábláját a megyeháza falán, azóta minden évben megemlékeznek a doni csatában elesett megyebeli hősökről.

A doni hősökről 45 évig nem volt szabad beszélni, őket fasisztáknak, árulóknak tartották, megbélyegezte őket a szocialista történetírás. A rendszerváltás után szükségét éreztük, hogy legyen Nyíregyházán is emléktáblája – mondta el Dalmai Árpád, a Trianoni Társaság Nyíregyházi Szervezetének elnöke.

A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. A németek igényeit hosszas alkudozás után sikerült leszorítani, de azon az áron, hogy a magyar csapatokat hadászatilag a németeknek rendelték alá, felfegyverzésüket tekintve pedig csak szóbeli ígéretet kaptak Berlinből. Hetvenöt éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban, melynek következtében a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét.

- Azért fontos emlékeznünk a doni ütközetre, mert ez egy nagyon nagy tragédiája a magyar nemzetnek. Egyrészt emlékeznünk kell a hőseinkre, akik ott vesztették az életüket, olyan körülmények között, amelyeket ma már talán el sem tudnánk képzelni. Hihetetlen hidegben, olyan felszereléssel és olyan háborúban, amelynek a végkimenetele már eleve kudarcra volt ítélve. Másrészt a múltunkat sem szabad elfelejtenünk és a következő generációkkal is tudatnunk kell azt, hogy mi történt ezekben az időszakokban. Azért, hogy még egyszer ne történhessen meg és azért, hogy az ottani katonák nevére méltón tudjanak emlékezni– mondta el Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke.

A megyéből 4500-an indultak csatába, ebből 3700-an már soha nem tértek haza.

#kapcsolódó

Ma van a Rendőrség Napja

Ma van a Rendőrség Napja

A kormány határozata alapján 1992-től Szent György napján, április 24-én rendezik...

Nyíregyházára érkeznek az eredeti kéziratok

Nyíregyházára érkeznek az eredeti kéziratok

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Nyíregyházára érkezik Kölcsey Ferenc: Hymnus,...