Nyíregyházára érkeznek az eredeti kéziratok

Nyíregyházára érkeznek az eredeti kéziratok

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Nyíregyházára érkezik Kölcsey Ferenc: Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból autográf kéziratának és Erkel Ferenc Hymnusz partitúra kéziratának eredeti példánya. A kiállítás január 19-én középiskolás csoportok részére lesz megtekinthető, 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepség résztvevői nézhetik meg.

Sajtótájékoztató keretei között jelentette be Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke, hogy Nyíregyházára érkezik Kölcsey Ferenc: Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból autográf kéziratának és Erkel Ferenc Hymnusz partitúra kéziratának eredeti példánya. A célja az, hogy nemzeti ereklyéinket a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 20-án 1 órai kezdettel rendezett megyei ünnepség közönsége megtekinthesse, megismerhesse.


Először Nyíregyházán


Ez annyira unikális, hogy az országban eddig négy helyen járt a Himnusz kézirata mióta megtekinthető. Az Országos Széchenyi Könyvtárban van elhelyezve, a Kölcsey család leszármazottainak a tulajdonában van, tehát az ő hozzájárulásukkal és az Országos Széchenyi Könyvtár szervezésében engedéllyel tekinthető meg ez a kézirat.

– mondta el Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

 

Január 19-én 9 és délután 3 óra között a megyében működő középiskolák diákjait várják, hogy csoportosan megtekintsék a kéziratokat. A kéziratok mellett a Jósa András Múzeum és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára jóvoltából más kiállítási tárgyak is láthatók majd, és 3 időpontban Dr. Karádi Zsolt irodalomtörténész tárlatvezetésével tudhatnak meg többet az érdeklődő diákok, Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc, valamint a Himnusz szövegének és zenéjének kapcsolatáról.

Nyíregyháza Város Önkormányzata a Váci Mihály Kulturális Központ Színháztermébe várja az érdeklődőket január 22-én délután 5 órától, a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartandó ünnepségre. Beszédet mond dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, átadják a „Nyíregyháza Város Kulturális Életéért Krúdy Gyula -díjat” és fellép Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka.

#kapcsolódó