Legyél mérnök, mert megéri!

Legyél mérnök, mert megéri!

Pályázatot nyert a Nyíregyházi Egyetem – fő cél a pályaorientáció

Élményközpontú foglalkozások és tehetséggondozó programok indulnak a Nyíregyházi Egyetemen egy európai unós pályázatnak köszönhetően, melyet az intézmény és az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség konzorciumban valósít meg. A pályázat, a nyitókonferenciával vette kezdetét és 2020 júniusában zárul.

 

Készségfejlesztő előadások, élményközpontú szakmai napok, roadshowk, interaktív versenyek, kutató helyi nyílt napok és még számos pályaorientációs rendezvény megvalósítására nyert pályázatot a Nyíregyházi Egyetem és az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség. Utóbbit olyan hazai vállalatok hozták létre, akik elkötelezettek a műszaki és mérnöki képzések fejlesztése, a végzett hallgatók és szakemberek ezen területen való munkába állása iránt. A projekt során együttműködnek majd a Nyíregyházi Egyetemmel, így segítve olyan szakemberek képzést, akik tanulmányaik befejezése után, piacképes munkavállalók lesznek.

 

 

Álom munkavállalók a foglalkoztatók számára

 

 

- Azt látjuk, hogy nagyon jó az irányvonal a felsőoktatásban, egyre több frissen kikerülő mérnök rendelkezik cselekvőképességgel és azokkal a kompetenciákkal, amelyek az ipar részéről elvártak, azonban még mindig látunk egy rést, ami a végzésből kikerülő fiatalok és az ipar elvárásai között található. Éppen e miatt gondoljuk azt, hogy a Nyíregyházi Egyetemmel közösen indított pályázatban az EJMSZ tud információt, tudást adni a képző intézménynek, hogy milyen jellemzőiket fejlessze a hallgatóknak, hogyan lesznek ezek a hallgatók tanulmányaik befejezése után álom munkavállalók a foglalkoztatók számára – mondta el Ács János az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség vezető alelnöke.

 

 

A Nyíregyházi Egyetem célja a matematika, természettudományos, műszaki és informatikai szakok népszerűsítése, az intézménybe jelentkező fiatalok számának növelése. Továbbá kiemelten fontosnak tartják a megye és régió népességmegtartó erejének emelését és a gazdaság felzárkóztatásának segítését. A foglalkozások célja a kedvcsinálás mellett a tudomány gyakorlati alkalmazásának bemutatása.

 

Nagyon kevesen tanulnak tovább természettudományos tantárgyakkal

 

- Nagyon kevesen tanulnak tovább természettudományos tantárgyakkal és éppen ezért pedagógus pályán is kémia, fizika, biológia, földrajz iránt nagyon visszaesett a kereslet. Tapasztalhatjuk, hogy a régió vállalatai és országos szinten is mérnökhiánnyal küzdenek. Pontosan az a célunk a pályázattal, hogy vonzóbbá tegyük ezeket a tantárgyakat a gyerekek számára. Ne éljék meg úgy, hogy nagyon nehéz, nem lehet belőlük érettségire felkészülni, hanem igyekszünk élményszerűen közvetíteni a tudásanyagot, a kompetenciákat a NAT-tal összhangban – mondta el Dobróné Dr. Tóth Márta, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai docense.

 

 

A pályázat keretében a következő két évben a műszaki és természettudományos ismereteket népszerűsítő online játékot, fejlesztő applikációt, „menekülő szobát” és több multimédiás szakmai anyagot, ismeretterjesztő műsorokat is fejlesztenek majd a szakemberek.

#kapcsolódó

Like 3, hamarosan elődöntő

Like 3, hamarosan elődöntő

Lezárult a nevezési határidő a Like 3 elnevezésű nyíregyházi tehetségkutató...

Minden bérlet elfogyott a Sziget Fesztiválra

Minden bérlet elfogyott a Sziget Fesztiválra

2016. augusztus 10-17. Sziget Fesztivál! Már csak napijegyek kaphatók. Fellépőkért...