Kipróbálták a sajtósok az új buszokat

Kipróbálták a sajtósok az új buszokat

Az egyik vadonatúj, gázüzemű busszal vitték városnézésre péntek délelőtt a sajtó képviselőit Nyíregyházán. A túrát dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Szabó Tünde államtitkár vezette. Az út közben kiderült, hogy Nyíregyháza 41 gázüzemű busza február közepétől áll majd az utazó közönség rendelkezésére. A városnézés során bemutatták az elmúlt négy év legfontosabb elkészült és folyamatban lévő beruházásait, valamint szó esett arról is, hogy a milliárdos infrastruktúra és turisztikai fejlesztések a következő ciklusban is folytatódnak.

A színház elől indult a városnéző busz, melynek a polgármester vállalta a házigazda és az idegenvezető szerepét. Dr. Kovács Ferenc már itt elkezdte sorolni, milyen megvalósult, illetve folyamatban lévő és tervezett beruházások valósultak meg, valósulnak meg Nyíregyházán. Kiemelte, a Kállay kúria első üteme már elkészült, tervezik a közeli jövőben a hátsó, az utcafrontról kevésbé látható részek átalakítását is, valamint az önkormányzat a mellette lévő Tiszti Klub rekonstrukciójára is pályázott. Erre a célra, több mint 750 millió forintot nyertek. Emellett hozzáfűzte, folyamatban van a Szabadtéri Színpad, valamint a Bessenyei és Benczúr tér felújítása is.


Két legyet egy csapásra


A rövid köszöntő és felvezető után elindult a nem mindennapi körutazás. A város vezetése stílusosan az egyik vadonatúj, gázüzemű buszt rendelte meg erre a célra. Így két legyet ütöttek egy csapásra.

A sajtó munkatársai és a meghívott vendégek testközelből ismerkedhettek meg a február elsejétől útvonalbejárásokra induló, majd próbaüzemet teljesítő új buszok egyikével, illetve az utazás közben láthatták azokat az infrastrukturális beruházásokat, amelyek hozzájárulnak a gyorsabb, dinamikusabb városi közlekedéshez.


A kút már várja a buszokat


A Tiszavasvári úton az is kiderült, hogy a Nyugati elkerülő továbbépítése is folyamatban van. A tervek elkészültek, ezek után a nyomvonalhoz szükséges területeket kell majd megvásárolni. A „városnéző” busz egészen a LEGO gyárig hajtott az elkerülő már meglévő szakaszán, s a majdani rókabokori bekötő út körforgalmánál fordult vissza. Az egykori laktanyák területén azonban kis kitérőt tett. Itt épült fel ugyanis az új gázüzemű buszpark töltőállomása. A buszbeszerzéssel együtt, a tömegközlekedés fejlesztése 7 milliárd forintból valósul meg.


Ingyen WI-FI a fedélzeten


A város összesen 41 gázüzemű és 6 elektromos buszhoz jutott hozzá. A buszok mind a külső, mind a belső megjelenésükben impozánsak. Modernek, alacsonypadlósak, kényelmesek, ingyenes a WI-FI rajtuk, és van bőven hely a fedélzeten a babakocsis anyukáknak vagy kerekesszékeseknek, mindezt persze akadálymentes felszállási lehetőséggel. Olcsóbb a járművek üzemeltetése is, mint a régebbi dízeleseké, és éves szinten 2,5 tonnával kevesebb káros anyaggal terhelik meg a város levegőjét. A tervek szerint február második felétől már részben ezek szállítják az utasokat Nyíregyházán.

Február elsején szeretnénk elindítani a buszokkal az útbejárásokat. Tudjuk, hogy magasabbak, ezért meg kell nézni, hogy mindenütt el tudnak-e haladni. Nem kell-e valahol gallyat levágni, vagy egyéb akadályok vannak-e. Aztán február 15-vel kezdődően indul a próbaüzem. A próbaüzem egy hónapot vesz igénybe, de már február 15-től menetrendszerű járatok lesznek.

– fogalmazott dr. Kovács Ferenc.


Nem is stadion, hanem aréna!

A buszos városnézésen útba ejtették a Sóstói úti stadiont is. Itt a sportért felelős államtitkár vette át a szót. Dr. Szabó Tünde kifejtette, az elmúlt időszakban sokféle híradás jelent meg, hogy több mint 10 milliárdból újítják fel a stadiont. Hangsúlyozta, nem csupán átépítésről van szó.

Nyíregyháza egy arénát kap, ami nemcsak a sportesemények modern helyszíne lehet, hanem akár koncertek is helyet kaphatnak itt, sőt a környezet az amatőr sportolók, többek között a futás szerelmesit is kiszolgálja majd.


Ez nem csak stadion, hanem aréna is lesz, körülötte egy szabadidő rekortán futópályával, ahová hogyha valakinek mozogni van kedve, egészséges életmódot kíván folytatni, akkor el tud majd látogatni. Ez a város központjában található, tehát mindenkihez közel. Szóval ez egy olyan stadion lesz, ami multifunkcionális, amiben tényleg kulturális, szabadidős tevékenységet lehet majd folytatni, akár koncerteket is lehet adni és szervezni. Nagyon nagy igény van erre, hiszen nincs ilyen létesítmény. Nyolcezer férőhelyes létesítményről van szó.


– fogalmazott dr. Szabó Tünde.


Látványos szakaszban az állatpark bejárata


A városnéző busz ezt követően Sóstón folytatta az útját. A Nyíregyházi Állatpark előtt felszállt Gajdos László is. Az intézmény igazgatója megragadta az alkalmat és rögtön beszámolt arról, hogyan állnak a Pangea Ökcocentrum, a hópárduc kifutó és a megújuló bejárat, azaz látogatócentrum építkezései.


Most be van fóliázva, mert fűtenek belül, hogy mielőbb elkészüljön ez az építmény, annak érdekében, hogy február végén, március elején átadhassuk. Ez egy többfunkciós épület, ami kevésbé érdekes, de nekünk fontos, hogy végre kulturált irodában fognak dolgozni a munkatársaink.


– tette hozzá Gajdos László.


A szállodát már szigetelik


Sóstó másik nagyon várt beruházása előtt is megállt a városnéző busz. A Szeréna-lak helyén épülő négycsillagos szállodát már szigetelik, az építkezés jól láthatóan és köszönhetően a kedvező időjárásnak előrehaladott állapotban található. Sóstón az is kiderült, hogy a Múzeumfalu fejlesztése nemsokára elkezdődhet, valamint a Kisfaludy Program forrásaiból megújulhat a Svájci-lak, wellness részleget kaphat a Fürdőház. A további tervekben egy kilátó is szerepel Sóstó szívében, amely segítségével akár egy élmény-kötélpálya is létrejöhet a Sóstói-tó felett.


Tavaszra kész a jégpálya!


A belváros felé, a Korányi út – Csaló köz tervezett körforgalmi helyszínét elhagyva, szóba került az új jégpálya is, amely túl van a sikeres nyomáspróbán, s kezdődik a betonozása, így tavasz elején biztosan körözhetnek majd rajta a nyíregyháziak. A polgármester azonban hangsúlyozta, mindez csak egy része a tervezett, és már megvalósulás előtt álló fejlesztéseknek. Így tavaszra meginvitálta a sajtó munkatársait egy másik túrára, hogy például Örökösföld és Borbánya tervezett beruházásait is testközelből tekinthessék meg.


Z. Pintye Zsolt

#kapcsolódó

„ÁLLJ! ELSŐBBSÉGADÁS KÖTELEZŐ”- Videóval!

„ÁLLJ! ELSŐBBSÉGADÁS KÖTELEZŐ”- Videóval!

Újabb szabálytalankodókat kaptak lencsevégre a rendőrök Nyíregyházán.

Átadták az állatpark új Látogatócentrumát és Hópárduc kifutóját

Átadták az állatpark új Látogatócentrumát...

Ünnepélyes keretek között átadták az új látogatócentrumot és a Hópárduc kifutót...