Népszerű a duális képzés

Népszerű a duális képzés

A LEGFRISSEBB ADATOK SZERINT A DUÁLIS KÉPZÉSBEN ORSZÁGOSAN KÖZEL 53 EZER DIÁK VESZ RÉSZT

Több mint 30 milliárd forintnyi támogatáshoz jutottak tavaly a duális képzésben részt vevő cégek. Megyénkben a kereskedelmi és iparkamara nyilvántartásában közel 3400 tanulószerződés szerepel, a diákok 450 gazdálkodó szervezetnél ismerkedhetnek a szakmájukkal.


A duális képzésben részt vevő tanulók gyakorlati képzését végző vállalkozásokat a kormány adókedvezménnyel és készpénzben nyújtott támogatásokkal is segíti, csak tavaly több mint 30 milliárd forintot hagyott a cégeknél. A szakképzés folyamatos fejlesztése nemzetgazdasági érdek, a magasan képzett munkaerő biztosítása nemcsak a vállalkozások, hanem a kormány célja is.

A megyében közel 3400 tanulószerződést kötöttek

A legfrissebb adatok szerint a duális képzésben országosan közel 53 ezer diák vesz részt, gyakorlati képzés jelenleg 7250 cégnél folyik. Az iskolák és a vállalkozások közötti kapcsolatban fontos szerepet kapnak a megyei kereskedelmi és iparkamarák. Kajdy József szakképzési vezető elmondta:

Nyilvántartásunkban az év elejétől közel 3400 tanulószerződés szerepel, a diákok 450 gazdálkodó szervezetnél dolgozhatnak.

Gyakorlati munka a faiparban

A duális képzés rendszerében tanulószerződéssel dolgoznak és ismerkednek a szakmájukkal a diákok Oroson, a Fafurdancs 2000 kft. üzemében is. Gulyás Zsolt tulajdonos hangsúlyozta:

Immár 15 éve foglalkozunk tanulóképzéssel, gyerekkori álmunk volt a tudásának a továbbadása.

Céljuk, hogy évente legalább 7-8 fiatalt tudjanak útjára engedni, vagy a legjobbakat megtartani. A duális képzés előnyét abban látja, hogy a tanulók olyan közegben dolgozhatnak, amilyennel majd találkoznak a szakmájukban.A munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakmaválasztást a kormány a hiány-szakképesítések rendszerének működtetésével segíti elő, de a piacképes szakmaválasztás a fiatalok alapvető érdeke is. Országosan az állami felnőttoktatást végző 44 szakképzési centrumban az idei tanévet 52 ezren kezdték meg.


Szoboszlai Tibor


#kapcsolódó

67 éves Farkas Bertalan

67 éves Farkas Bertalan

A nyíregyházi sportreptéren pecsételődött meg a sorsa, itt szerette meg annyira...

Harry herceg és felesége ételfutárnak állt, hogy segítsenek a karantén idején

Harry herceg és felesége ételfutárnak...

Harry herceg és felesége ételfutárnak állt, hogy segítsenek a karantén idején...