Forgalomban az új buszok

2018.02.02.
ZAJLANAK AZ ÚTVONALBEJÁRÁSOK AZ ÚJ BUSZOKKAL

Zajlanak az útvonal bejárások a CNG-buszokkal. Ezekre azért van szükség, hogy az üzemszerű működést semmilyen külső körülmény ne akadályozza majd. A üzembeállásukkal a helyi járművek 50 százaléka lecserélődik, így a buszok átlagéletkora 14,4-ről 6-ra csökken.

Nyíregyháza MJV Önkormányzata az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében nyert, 100 százalékos intenzitású támogatással 41 darab sűrített földgázzal üzemelő, úgynevezett CNG buszt. A 2018. január 25-i, városi közgyűlés egyik napirendi pontja volt az Önkormányzat és az Északmagyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉMKK) között megkötött Közszolgáltatási Szerződés módosítása, mely az új buszok átadásának-átvételének, valamint a hozzájuk kapcsolódó CNG töltőállomás üzemeltetésének részleteit is tartalmazta. Ehhez társulva egy szóló, valamint egy csuklós gépjármű érkezett a Kossuth térre, amit először a képviselők tekinthettek meg, majd egész nap a belvárosi járókelők is megnézhettek, akiknek nagyon tetszettek az új buszok.

A közgyűlésen elfogadott szerződés szerint a teljes flotta február elején érkezik Nyíregyházára, az átadást-átvételt követően útvonalbejárásokat végez velük az üzemeltető ÉMKK annak érdekében, hogy az üzemszerű működést semmilyen külső körülmény ne akadályozza.

Nyíregyházán jelenleg 84 darab autóbusz végzi a helyi menetrendszerinti közlekedést. 27 bel-, és 7 külterületi autóbusz vonalon. Évente mintegy 17 és fél millió utast szállítanak. Az állományt eddig jellemzően 14,4 éves átlagéletkorú járművek alkották, az új autóbuszok forgalomba állításával a helyi járműállomány mintegy 50 százaléka lecserélődik és az átlagéletkor 6 év alá csökken. A kiváltott járművek közül az idősebbeket selejtezni fogják, más részüket pedig más szolgálati helyre csoportosítják át. Az új buszok nagy része a belvárosban fog járni, a nagyobb utasforgalom miatt.