70 milliárd Nyíregyházának

70 milliárd Nyíregyházának

KÓSA LAJOS: „AZ ÖNKORMÁNYZAT KIFEJEZETTEN JÓL DOLGOZIK”

Nyíregyházára látogatott Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, aki helyszíni bejárást tartott Sóstón a most épülő négycsillagos hotelben, majd sajtótájékoztató keretei között beszélt a Modern Városok Program nyíregyházi fejlesztéseiről.

Kósa Lajos, megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter tartott helyszíni bejárást a Sóstón épülő négycsillagos hotelben, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere kíséretében. Ez a beruházás egyike annak a fejlesztési csomagnak, amelyet a Modern Városok Program keretén belül valósít meg Nyíregyháza.

A bejárást követően sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, ez egy 23 megyei jogú várost érintő, összesen 3500 milliárd forint összegű, vidékfejlesztési program. A 3500 milliárd forintból már 760 milliárdot átadtak az önkormányzatoknak.

Hozzátette:

Ilyen méretű vidékfejlesztési program a rendszerváltás óta nem volt Magyarországon.

Nyíregyházára jelenleg 70 milliárd forint van betervezve, de a végére akár 90 milliárd forintra is nőhet ez az összeg. A projektek megvalósítását tekintve a város élen jár országos viszonylatban. Kósa Lajos nagyon elégedett az önkormányzat munkájával.

Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár elmondta, ez nagy lehetőség Nyíregyháza életében, a Modern Városok Programmal megvalósíthatóak kulturális beruházások, úthálózat, sport és turizmusfejlesztés is.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte, hogy a 70 milliárdos Modern Városok Program mellett közel 30 milliárd forintos TOP-os csomag is Nyíregyháza rendelkezésére áll. De a két csomagon kívül is van számos fejlesztés a városban.

A Modern Városok Program csomagra vonatkozó szerződést 2015. november 15-én írta alá a város, a megyei jogú városok között elsőként. A beruházások egy része már megvalósult, ilyen például a Tokajig vezető kerékpárút, befejeződött a Kállay-kúria 1. üteme és beszerzett a város 41 darab környezetbarát, modern autóbuszt is. Számos projekt van még megvalósulás alatt. Ebből a csomagból épül a Nyíregyházi Állatparkban a Látogatócentrum és Hópárduckifutó, illetve a tervezés alatt álló Jégkorszaki bemutató is. Zajlik a Szabadtéri Színpad felújítása, folyamatban van a Nyugati elkerülő folytatása, a mellette lévő új Ipari Park kialakítása, a Nagykörút bezárása 2x2 sávval a vasútállomás utáni részen, és az Atlétikai Centrum megépítése. Hamarosan megoldódhat a Tokaji úti vasútátkelés, itt még tervezik, hogy alul vagy felüljáró legyen. Mind a TOP-os, mind pedig a Modern Városok Program keretén belül megvalósuló fejlesztések lezárulnak 2022-ig.

Kósa Lajos miniszterrel exkluzív interjút készített a Nyíregyházi Televízió, amit csütörtökön a Híregyháza című magazinműsorban tekinthetnek meg nézőink, további részleteket pedig, a Nyíregyházi Napló pénteki számában olvashatnak.

 

Kanócz Rita


#kapcsolódó

Nyíregyházi karácsony 100 éve

Nyíregyházi karácsony 100 éve

Amiről az utcák mesélnek... (Megjelent a Nyíregyházi Napló december 15-ei számában.)

Útépítés, útinfó, aktualitások Nyíregyházáról

Útépítés, útinfó, aktualitások Nyíregyházáról

Hétfőn Dr. Kovács Ferenc polgármester átadta a felújított Benczúr és Bessenyei...