RETRO TÁRGYAKBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS A KÖNYVTÁRBAN

RETRO TÁRGYAKBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS A KÖNYVTÁRBAN

Retro tárgyakból nyílt kiállítás a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. 21 gyűjtő, régi időket idéző tárgyait tekinthetik meg az érdeklődők február 28-ig. A kiállítás célja az, hogy a fiatalabb generáció megismerhesse a korábban használt háztartási berendezéseket.

Bence Sándor, a kiállítás főszervezője mutatja be a mákdaráló elődjét, azon a retro kiállításmegnyitón, amelyet a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban szerveztek meg. 21 gyűjtő retro tárgyait mutatják be az érdeklődők számára.

Visszatekintünk a múltba, minden van itt szinte. Igyekeztünk megmutatni mindent, hogy miből mit csináltak az emberek, mit használtak a konyhába és a mindennapi életben. Rádiók, televíziók, mobil telefonok, sok minden van itt, meg lehet nézni.

– mondta el Bence Sándor, főszervező.

Zentai Mihály régi telefonokat állított ki ez alkalommal, hosszú ideje gyűjti szenvedélyesen a régi tárgyakat. Gyűjteményében számos tárgy szerepel, de a fő szerepet a régi rádiók és televíziók kapták életében.

Tulajdonképpen én a hírközlési dolgokkal foglalkozom Borbányán a Rádióállomáson, abból a gyűjteményből hoztam egy pár darab telefont, az LB telefontól a CB tárcsáson keresztül a kezdeti mobil telefonokig. Hoztam egy magnetofont, egy Orion rádiót és egy Vidoton tünde televíziót, ami hordozható kivitel volt, telepről is működött, valamint hálózatról is.

– árulta el Zentai Mihály, gyűjtő.

A kiállítást Kantár Attila, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium intézményvezetője nyitotta meg, aki elmondta, hogy nagyon fontos a mai ifjúságot megismertetni a múltbéli dolgokkal.

Én azt gondolom, egy iskolának feladata is az, hogy a múlttal foglalkozzunk, a múlt tárgyait, eszközeit bemutassuk a gyerekeknek. Úgy gondolom, múlt és jelen nélkül, nincsen jövő. A mai generációnak meg kell ismerkednie a múltunkkal, azokkal az eszközökkel, tárgyakkal, amelyeket mi vagy a mi szüleink vagy az ő szüleik használtak és alkalmaztak, hogy megfelelő képük legyen a jelenről és majd tudjanak a jövőben gondolkodni.

– tette hozzá Kantár Attila, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium intézményvezetője.

A kiállítás február 28-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási ideje alatt, mindenki számára ingyenesen.


Kanócz Rita

#kapcsolódó

Az új évad előadásai már elérhetőek

Az új évad előadásai már elérhetőek

A MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ TELJES KÖVETKEZŐ ÉVADA MÁR ELÉRHETŐ! Bérletek megújítására...

Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg! – Április 12-én Szakmák Éjszakája!

Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!...

Idén a rendezvény fő helyszíne a Dugonics utcai központ lesz, ahol szabadtéri...