ELKEZDŐDÖTT AZ INFLUENZA JÁRVÁNY

ELKEZDŐDÖTT AZ INFLUENZA JÁRVÁNY

Átlépte a járványküszöböt az influenzás megbetegedések száma az országban, így megkezdődött az influenza járvány. Az idei évtől a figyelő szolgálat nem csak azt méri, hogy hányan fertőződtek meg a vírussal, hanem a betegségek súlyosságát is. A járvány miatt több kórházban rendeltek el látogatási tilalmat.

A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma, 2018. január 22. és 28. között közel 86%-kal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint az előző héten. A 20%-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 4. héten az országban 31 350 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, 100 000 lakos közül 319 fő kereste fel orvosát.

A figyelő szolgálat az idei évtől nem csak a megbetegedések számát figyeli, hanem a betegség súlyosságát is.

Ezt azért érdemes tudni, mert a híradásokban többször említik, hogy intenzív ellátásra, illetve lélegeztető gépre kerülnek egyes betegek. Ez nem azt jelzi, hogy a mostani vírusok makacsabbak vagy súlyosabb szövődményeket okoznak, hanem azt, hogy idén már van adat a betegségek súlyosságáról. Tehát nincs ok aggodalomra, és a megyében egyelőre nem tetőződött a járvány, hangsúlyozta ki Dr. Salzmann Marianna, megyei tisztifőorvos.

A 35 év alattiak azok, akik a leginkább érintettek, de igazán súlyos megbetegedés ez idáig nem történt. A kórházak nem jelentettek intenzív osztályon ápolt betegeket, illetve nem került senki nálunk gépi lélegeztetésre.

– tette hozzá Dr. Salzmann Marianna, megyei tisztifőorvos.

A vírus elkerülése érdekében oda kell figyelnünk arra, hogy rendszeresen mossunk kezet, gyakran fertőtlenítsük a kilincseket, csapokat, villanykapcsolókat és minden gyakran érintett helyet, szellőztessünk rendszeresen és ha van rá lehetőségünk, hogy néhány napig ne menjünk közösségbe, oltassuk be magunkat influenza elleni védőoltással. A szakemberek szerint még érdemes lehet.

Az influenza kezdeti tünetei elsősorban a láz, hidegrázás, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom.

Az influenzás megbetegedések és a megfázás vagy nátha között az egyik legjellemzőbb különbség, hogy míg az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, addig a náthás beteg állapota lassan rosszabbodik. Az influenza esetében igen magas láz alakul ki, erős fejfájással és végtagfájdalommal, ugyanakkor rendszerint tüsszögés nélkül. A megfázás esetén alacsonyabb láz vagy hőemelkedés alakul ki rendszerint, nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás. A járvány miatt a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókorház részleges látogatási tilalmat rendelt el több telephelyén, így a nyíregyházi kórházban is. A tilalom a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályt, a Gyermekgyógyászati, Újszülött, Pulmonológiai, Krónikus Belgyógyászati, Ápolási, Onkológiai és az Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályait érinti. A kórházvezetés kéri a hozzátartozók megértését és türelmét.

 

Kanócz Rita

Fotó: Internet

#kapcsolódó

Hasznos információk nyíregyháziaknak - Dr. Kovács Ferenc polgármester az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot

Hasznos információk nyíregyháziaknak...

Dr. Kovács Ferenc polgármester az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot

Ingyenes városnézés Nyíregyházán

Ingyenes városnézés Nyíregyházán

Minden szerdán és pénteken 14.00 órától, ingyenes városnézésre várja a turistákat...