A kölcseyseknek „nincs határ”

A kölcseyseknek „nincs határ”

Mi jut a Tisztelt Olvasó eszébe a testvériskolai kapcsolatról?

Mi jut a Tisztelt Olvasó eszébe a testvériskolai kapcsolatról? Természetesen elsősorban a nyugat-európai utazások, Párizs csodái, a Pireneusok hegycsúcsai, Lombardia és Toscana gyönyörű tájai vagy a német Ruhr-vidék gazdagsága. Nem is gondolnánk, hogy ettől sokkal többet is rejt magában a testvériskolai lehetőség, erre mutatott példát több mint húsz évvel ezelőtt a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium, amikor partneri megállapodást írt alá a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal. Határokon átívelve kezet nyújtott a magyar a magyarnak, hogy összeforrjon, ami amúgy is összetartozik. Lehet-e szebb és nemesebb dolog annál, mint hogy a magyar kultúra ünnepét a szatmárnémeti és nyíregyházi kölcseys diákok együtt ünnepeljék.

 

Immár hagyomány, hogy iskolánk minden évben részt vesz a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium által szervezett vers-és prózamondó versenyen. A magyar kultúra napja alkalmából megrendezett megmérettetésen idén Tóth Panna (9.D), Újvári Marcell (9.C), Csipkés Nóra (10.D), Gunyecz Anna Piroska (12.A) és jómagam (Pál Eszter Noémi, 12.A) képviseltük iskolánkat.


A hosszú út fáradalmait kárpótolta az intézmény vezetőjének, Pataki Enikő igazgatónőnek szívélyes fogadtatása, aki mindig a jó gazda gondosságával fogadja a Nyíregyházáról érkezett vendégeket.

 


A gimnázium megtekintése után az ebédlőben már vártak ránk a helyi diákok, hogy a finom, magyaros ételek mellett a helyi diákéletről is beszélgethessünk velük. Délután két órakor pedig kezdetét vette a verseny a hatalmas díszteremben. A színvonalas megnyitót követően már izgatottan vártuk, hogy előadhassuk választott verseinket. Számomra mindig felemelő érzés a színpadon állni és átadni, üzenni valamit az embereknek a verssorokon keresztül, a líra erejével. Ez most sem volt másképp. Apait-anyait beleadva szavaltuk verseinket, s végül mindannyian remekül helytálltunk. 


A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen mindkét kategóriában erős volt a mezőny, sokszor csak egy hajszál választotta el a legjobbakat egymástól. A nap végén a következő eredmények születtek: a C1-es kategóriában Tóth Panna 2. helyezést ért el, Újvári Marcell a Kölcsey Ferenc Szülői Egyesület különdíjában részesült, míg a C2-es kategóriában Gunyecz Anna Piroska a Kölcsey Főgimnázium díját, én pedig a LiterArt Egyesület díját vehettem át.

Természetesen örültünk az eredményeknek, köszönettel tartozunk tanárainknak a felkészítésért.

Fáradtan léptük át az országhatárt, azonban az élményeket és tapasztalatokat, amelyeket gyűjtöttünk már senki sem veheti el tőlünk. 

 

Pál Eszter Noémi 12. A

 

#kapcsolódó

Rendhagyó történelem óra!

Rendhagyó történelem óra!

Az NySzC Bánki Donát Műszaki Középiskolában rendhagyó történelem órát tartott...