PISTA BÁCSI ELÁRULJA A HOSSZÚ ÉLET TITKÁT

PISTA BÁCSI ELÁRULJA A HOSSZÚ ÉLET TITKÁT

Valahányszor olyan emberrel találkozunk, vagy hallunk róla, aki megélte a 100 évet, rögtön felmerül a kérdés: mi a hosszú élet titka? A jó gének, a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás? A nyíregyházi Ács István valami egészen másra esküszik... (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. február 9-i számában)

Világháború, forradalom és szabadságharc, rendszerváltás. Ha valakinek, akkor Pista bácsinak bõven vannak emlékei mindezekrõl, hiszen ezeket meg- és átélte: a napokban töltötte be 100. születésnapját, amivel Nyíregyházán a korrekorderek egyikének számít. Vallja, a hosszú élet titka egyszerû, csak egy kis szerencse kell hozzá, ebbõl pedig neki jutott bõven...


SZÍVVEL, LÉLEKKEL


Pista bácsi szerint a hosszú élet titka a nyugodt, kiegyensúlyozott élet. Õ pedig hálás, mert sok mindenben szerencsés volt: elõször is, szerette a munkáját, szívvel-lélekkel dolgozott. Másodszor jó házastársat talált magának, harmadszor pedig rengeteg szeretetet kap a gyerekeitõl, unokáitól és dédunokáitól. Ráadásul, õ mindig másokon segített, soha nem magával foglalkozott. Ez a hosszú élet titka...


A VASÚT AZ ÉLETE

Pista bácsi 1918. február 3-án született Nyíregyházán. 1939 júniusában kezdett el dolgozni a Magyar Királyi Államvasutaknál. 39 éven át teljesített szolgálatot, ezen belül 1954-tõl 24 éven át, nyugdíjazásáig állomásfõnök volt Császárszálláson. 69 évig, felesége 2017 szeptemberében bekövetkezett haláláig élt boldog házasságban. Sajnos, mostanra látása, hallása erõsen megromlott, így sokkal kevesebbet tud írni, rádiót hallgatni, mint szeretné. Ideje nagy részét így manapság emlékei, fényképei, vasúti iratai rendezgetésével tölti.



KOMÓTOSAN REGGELIZIK

Pista bácsi minden reggel hajszálvékonyra szeletelt szalonnát, füstölt kolbászt és egy-két szem tepertõt eszik, teázik, majd ezt követõen megiszik egy pohár kávét. Nincs olyan étel, amit ne szeretne.
100. születésnapját két lánya és az õ családjaik körében töltötte, de felköszöntötték rokonai, barátai, és volt munkatársai, mi több, dr. Kovács Ferenc polgármester, valamint Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselõ is. Jó egészséget kívánunk neki!



(Szerzõ: Bruszel Dóra)


(A felső képen: Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselõ és dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte a 100 éves Ács Istvánt születésnapja alkalmából)

#kapcsolódó

NYARALÁSI TRENDEK 2017

NYARALÁSI TRENDEK 2017

A nyári vakáció előtt az elmúlt évhez képest bő 20 százalékkal nőtt az előfoglalások...

Általános iskolai nyílt nap az Aranyban

Általános iskolai nyílt nap az Aranyban

2017. október 18-án tartottuk első általános iskolai nyílt napunkat iskolánkban,...