Visszahúz a szívem Nyíregyházára - Rákász Gergely

2016.05.05.
Komolyzene és street dance? Hogy találkozhat ez a két, egymástól teljesen különálló műfaj? Hogy lehet a klasszikusokat modern nyelvezetűre lefordítani? Rákász Gergely koncertorgonistával beszélgettem egy kávé mellett erről és a város iránt érzett szenvedélyéről.

- Gergő, hogyan lehet elképzelni egy utcai tánc és a komolyzene találkozását?

- A tavalyi évben volt Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulója, így ő volt a középpontban. De szerettem volna megfűszerezni valami különlegessel. Így jött az ötlete a bachalley-nek. Ebben az előadásban 4 táncos táncol, mindegyik kapott egy szólamot, és így az utcai táncosokkal felemeltük az utcát Bachhoz. A közönségnek nagyon tetszett, szó szerint visítottak az előadás végén. Mi pedig elértük a célunkat, miszerint nem csak a komolyzenét kedvelő hallgatóságnak tudtunk feledhetetlen élményt okozni.

- Mikor koncertezel legközelebb Nyíregyházán?

- Nyíregyháza egy folyamatosan fejlődő város, nagyon szeretek idejönni. Ősszel újra koncertezek a városban. Ez alkalommal Wolfgang Amadeus Mozarté lesz a főszerep, hiszen idén van születésének 230. évfordulója, de természetesen Liszt Ferenc is szerepet kap, mert az ő halálának is évfordulója van idén, méghozzá a 130. Az előadás szabadkőműves beavatás jellegű lesz, de erről még egy picit később beszélünk.

- Mi ennek az oka, hogy mindig visszatérsz koncertezni városunkba?

- Itt mindig feltöltődöm. Az itt élő emberek, a rajongók mindig nagy szeretettel fogadnak. Egy ilyen helyre szívesen jön az ember. És általában, ha már itt vagyok, szét is szoktam nézni a városban. Az érdekes az, hogy mindig találkozok valamilyen újítással.  

 

Ha szeretnél többet megtudni Rákász Gergelyről, kövess minket, mert minden fontosabb eseményről beszámol nekünk.

(Fotók: internet)