Újabb támogatások igényelhetőek az önkormányzattól

Újabb támogatások igényelhetőek az önkormányzattól

A szociális és gyermekvédelmi rendelet módosításával sokan juthatnak segítséghez. (Megjelent a Nyíregyházi Napló március 2-ai számában.)

Mint közgyűlési tudósításunkban röviden utaltunk rá: a képviselők február 22-ei ülésükön döntöttek az önkormányzat szociális és gyermekvédelmi rendeletének módosításáról. Több támogatási forma esetében emelkedett a jövedelemhatár, valamint egyes ellátási típusoknál az adható támogatás mértéke is. Cikkünkben ennek részletei iránt érdeklődtünk, előtte pedig néhány mondatban összefoglaltuk a közelmúltat Jászai Menyhért alpolgármester tájékoztatásával.



A hazai szociális segélyezés rendszerében 2014-től jelentős mértékű változások következtek be, ennek nyomán 2015. március 1-jétől átalakított szociális támogatási struktúrán belül az állam és a települési önkormányzatok szociális ellátásokkal kapcsolatos feladatai elváltak. Ezek közül legjelentősebb a jövedelempótló és a kiadáskompenzáló támogatások szétválasztása. A jövedelempótló támogatások az állami rendszer részévé váltak, melyeket a járási hivatal folyósít, a kiadáskompenzáló támogatások a települési önkormányzatok felelősségi körében maradtak.

Minden évben tanszercsomagot kapnak az első osztályosok az önkormányzattól.


Települési támogatás

Az önkormányzattól települési támogatásként
– gyógyszertámogatás,
– helyi lakásfenntartási támogatás,
– helyi adósságkezelési szolgáltatás,
– méltányossági ápolási díj igényelhető.


Rendkívüli települési támogatás keretében pedig a jogosultakat akkor támogatjuk, ha létfenntartást veszélyeztető helyzetbe kerülnek.


Új támogatási formák

2018. január 1-jétől több pozitív változás történt a járási hivatal hatáskörébe tartozó ellátások tekintetében. Új támogatási formaként vezették be a tartós ápolást végzők időskori támogatását, melyet azok a nyugdíjasok, akik nyugdíjuk megállapítása előtt 20 éven át saját háztartásukban ápolták, gondozták gyermeküket, havonta 50 000 forint összegű támogatásra jogosultak. Emelkedett a normatív közgyógyellátás, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás jövedelemhatára.

Mindkettő 300%-ra emelve

Jászai Menyhért alpolgármester, a februári közgyűlési döntés kapcsán kiemelte: több támogatási forma esetében emelkedett a jövedelemhatár, valamint egyes ellátási típusoknál az adható támogatás mértéke is a módosított szociális és gyermekvédelmi rendeletének alapján.

A rendkívüli települési támogatás keretében adható kelengyetámogatás esetén az egy főre jutó havi jövedelem összeghatára az öregségi nyugdíjminimum 300 százalékára (85 500 forint) változott, a támogatás összege pedig 10 000 forintról 15 000 forintra emelkedett. A temetési költségekre igényelt rendkívüli települési támogatás esetén a jövedelemhatárt az egyedül élők esetén szintén 300 százalékra emeltük, ezzel is segítve azokat, akiknek egyedül kell elhunyt hozzátartozójuk temetéséről gondoskodni.

– tájékoztatott.


Lakásfenntartás

Minden háztartásnak a kiadásai között szerepelnek a lakás fenntartásával kapcsolatos költségek, valamint a gyógyszerek költségei. A kisebb jövedelemmel, nyugdíjjal rendelkezőkre jelentős terhet ró kifizetésük, ezért a lakásfenntartási támogatás esetén az adható támogatás mértékét és a jövedelemhatárt is emeltük. A módosítással a legrosszabb anyagi helyzetben lévők havonta 7200 forint támogatást, míg a jogosultak között a kedvezőbb helyzetben lévők is (76 950 Ft/fő) havi 2900 forintot kapnak támogatásként az önkormányzattól.


Gyógyszertámogatás

Azoknak is hatékonyabban kívánunk segíteni, akik valamely közüzemi szolgáltató felé eladósodtak. A korábbiakhoz képest a nagyobb jövedelemmel rendelkezőket is támogatjuk, hiszen itt is emeltük a jövedelemhatárt. A rendszeres gyógyszertámogatásnál szintén a jövedelemhatár emelésével kívánunk segíteni a rászorultaknak az egyik legnagyobb költség megtérítésében.

Étkeztetés és buszbérlet

A gyermekvédelem területén fontos változás, hogy a gyermekvédelmi törvény módosításával emelkedett az önkormányzat által folyósított rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jövedelemhatára. A támogatással ingyenes étkeztetéshez és egyéb kedvezményekhez is hozzájutnak a gyermekes családok. Márciustól emelkedik a buszbérlet vásárlásához adott kedvezmény, melyet 30 százalékról 50 százalékra emeltünk.


Családok, idősek támogatása

Nemcsak ebben az évben, hanem az elmúlt években is kiemelt figyelmet fordítottunk a családok, idősek támogatására. Nem vezettük be a bölcsődékben a gondozási díjat. Az iskolakezdést, a szünidő hasznos eltöltését is támogatjuk, segítjük, gondoljunk a tanszercsomagra, a nyári táboroztatásra. Az időseknek évek óta adunk karácsonyi csomagot. A fiatalok továbbtanulását pedig két ösztöndíjrendszerrel is segítjük (Bursa Hungarica Ösztöndíj, Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány pályázata).


Komoly segítség

Összességében elmondható, hogy az önkormányzat és a járási hivatal által nyújtott támogatásokat is figyelembe véve komoly segítséget kapnak mindazok, akik valamilyen okból, sok esetben önhibájukon kívül nehéz körülmények között élnek vagy nehéz helyzetbe kerülnek.


– összegzett Jászai Menyhért alpolgármester.

 

Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Felhős, helyenként viharos időjárás várható vasárnap

Felhős, helyenként viharos időjárás...

Felhős, helyenként viharos időjárás várható vasárnap

Október végére elkészül a körút

Október végére elkészül a körút

A TISZAVASVÁRI FELÜLJÁRÓT VÁRHATÓAN JÖVŐRE ÚJÍTJÁK FEL