Ridensesek "Határtalanul Erdélyben"

Ridensesek "Határtalanul Erdélyben"

Csodálatos öt napot tölthettek el iskolánk informatikát és ügyvitelt tanuló diákjai és kísérőtanáraik Gyergyószentmiklóson a "Határtalanul" pályázat keretén belül.

Az utazás első napján Koltón Petőfi Sándor és Szendrei Júlia szobrában gyönyörködhettek, majd a történetük megismerése után megkoszorúzták azt. A hosszú utazást kárpótolta a csodálatos szállás, a diákok hatalmas, gyönyörűen berendezett szállodában szálltak meg és vacsoráztak meg. 

A második nap délelőttjét a Parajdi sóbányában tölthették a diákok, amely Európa egyik legnagyobb sótartalékát tartalmazza. Innen Segesvárra vezetett az út, melyet az óvárosban tett városi nyitott buszos utazás tett emlékezetessé. 

A harmadik napon Gyimesbükkre látogattak a ridensesek, ahol a Rákóczi-vár romjai alatt lévő nevezetességeket tekinthették meg, majd helyezhették el koszorújukat. A magaslatokban megmarad hó hócsatára csábította a kirándulókat. Innen az út Csíksomlyóra vezetett, ahol a híres csíksomlyói kegytemplomot tekinthették meg a diákok és kísérőik. A templom egyik legértékesebb része a Szűz Máriát a kis Jézussal ábrázoló kegyszobor, ahol akik akarták, elmondhatták imáikat, mely a legenda szerint valóra is válik. A napot különösen élménydús programmal zárták, a gyergyószentmiklósi Művelődési Központban megtekintették az erdélyi származású Ambrus Attila életéről szóló Viszkis c. filmet. 

A negyedik napon találkozhattak a fogadóiskola diákjaival és tanáraival, ahol az ismerkedést követően megvalósulhatott a közös projekt is, Arany János: Toldi művének dramatizálása. A délutánt a Békás-szoros és a Gyilkos-tó körül tett séta tette emlékezetesebbé, valamint az itt elfogyasztott híres erdélyi kürtöskalács. Különleges volt a befagyott tó és a hosszú séta közben tett óriási jégcsapok látványa. Innen Gyergyóditróba utaztak, ahol Románia legmagasabb kéttornyú neogótikus nagytemplomát láthatták. 

Az utolsó nap a hosszú hazavezető út során a korondi bazársoron lehetőség volt emléktárgyak vásárlásra, a népi hagyományoknak megfelelő dísztárgyak, fából és bőrből készült tárgyak megtekintésére. Az egyik erdélyi árus elmesélte a saját maga által faragott székely kapuja történetét, melyet a hallgatóság nagy érdeklődéssel figyelt, nem is gondolván, hogy a kapuban megtalálható a magyarság története szimbólumokkal kifejezve. Innen Kolozsvárra, Erdély történelmi központjába és legjelentősebb városába vezetett az út, ahol Szent Mihály-templomot, Erdély második legnagyobb alapterületű templomát és Mátyás király szülőházát, Kolozsvár legrégebbi emeletes házát tekinthették meg a diákok a forgalmas főtéren. Természetesen itt sem maradhatott ki a templom előtt álló óriási Mátyás szobor megkoszorúzása. 

Estére mindenki elfáradt, de felejthetetlen élményekkel, emlékekkel és tudással gazdagon térhettek haza Erdélyből. - Bánfi Rita, Viszánik Judit kísérőtanárok.

 

#kapcsolódó

Csehországi kirándulás

Csehországi kirándulás

A nyíregyházi Kazinczy Ferenc Tagintézmény 15 diákja május 28. és június 2....

Életet menthetsz egy applikációval

Életet menthetsz egy applikációval

Szív City elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az...