Havasi Gergely a Szent Imre egyik nagy büszkesége

Havasi Gergely a Szent Imre egyik nagy büszkesége

Havasi Gergely, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium 12. osztályos tanulója tavaly az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen 5. helyezést ért el fizikából, idén pedig matematikából jutott be az első ötven között az OKTV döntőjébe.

Gyakran hallani panaszt a mai fiatalokra, hogy nem elég céltudatosak, kitartóak, kevéssé becsülik a hagyományos értékeket. Havasi Gergely, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium 12. osztályos tanulója alaposan rácáfol erre a sztereotípiára. A fiatalember tavaly az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen 5. helyezést ért el fizikából, idén pedig matematikából jutott be az első ötven között az OKTV döntőjébe. Vele ültem le beszélgetni az iskola könyvtárában, hogy kiderítsem, mi minden van a szép eredmények mögött.


- Gergő, mit kell tudni az idei matematika versenyről?
- Matematikából közel háromezer diák írta meg az első fordulót idén az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, és a legtöbben abban a kategóriában versenyeztek, amelyikben én indultam.  A maximális 28 pontból 26,5 pontot értem el, ami a 32-37. helyezést jelentette számomra a rangsorban. A döntőre Budapesten, 2018. március 19-én került sor, az első tíz helyezett száz többletpontot vihet az egyetemre. Nekem ez a száz már a tavalyi fizika ötödik hellyel garantált lett. 


- Milyen út vezetett idáig? Mikor kerültél a matematika bűvkörébe?

- Édesanyám, aki matematikatanár, már óvodás koromban észrevette, hogy ügyesen számolok, nagyon érdekel a számok világa. Óriási lehetőségként éltem meg, amikor ötödikes koromban bekerültem az iskolában Dr. Kiss Sándor tanár úr tehetséggondozó szakkörére. Ekkor kezdem el komolyabban foglalkozni a matekkal. A mostani megmérettetésre nem készültem külön, viszont több mint hat év kemény munkája fekszik az eredményben. Rengeteg megoldott feladat, számos verseny, heti öt, tagozatos tanítási óra, minden héten másfél órányi szakkör és persze a családom folyamatos támogatása kellett hozzá.


- A családod mellett kinek tartozol még köszönettel a támogatásért?
- Elsősorban a tanáraimnak, Dr. Kiss Sándornak, Leitner Lászlóné tanárnőnek, Tarján Péter tanár úrnak. Az iskola tehetséggondozó programja lehetőséget adott arra, hogy azokra a tantárgyakra koncentráljak, amelyek igazán fontosak számomra. A többi szaktanár is türelemmel és megértéssel kezelt, Megyesi Mária igazgatónő pedig mindig kiállt mellettem. 


- Milyen terveid vannak a jövőre vonatkozóan?
- A Budapesti Műszaki Egyetem fizika alapszakára jelentkeztem. Amikor majd végzek, leginkább kutatással szeretnék foglalkozni. 


- Ha egyetlen dolgot kérhetnél a Jóistentől a jövődre, mi lenne az?
- Azt hiszem, a legjobban egy boldog családot szeretnék. Olyan támogatót és összetartót, mint amilyen az enyém. 


#kapcsolódó

Érdekes kiállításon jártak az Aranyból

Érdekes kiállításon jártak az Aranyból

A 4/10. osztály a Testünk a csoda című kiállítást tekintette meg a Váci Mihály...