Hatalmas a hiány ezekből a szakemberekből

Hatalmas a hiány ezekből a szakemberekből

Tizen-, huszon- és ötvenezres munkaerőhiányt emlegetnek az IT-iparban a szakemberek – és manapság már a laikusok is beszállnak a licitbe. Kérdés, hogy tisztában vagyunk-e azzal, hogy igazából milyen szakemberekre van szükség.

Szoftvertesztelő

A klasszikus értelemben vett szoftvertesztelő olyan teszt forgatókönyveket és terveket készít, amelyek tartalmazhatnak manuális (kézi) és automatikus (gépi) tesztlépéseket is. Ezeket a teszt forgatókönyveket végrehajtja, méri és elemzi, vagyis a szoftverfejlesztési folyamat minőségbiztosítási oldalán áll. Jellemzően még nem igényel komoly programozói tudást, sokkal inkább precízitást, rendszerszemléletet, dokumentációs készséget - ismerteti a feladatokat a Codecool összeállítása.

Front-end fejlesztő

Leggyakrabban webes alkalmazások felületeinek (UI) kialakítását és programozását végző szoftverfejlesztő. A "front-end" utalhat bármilyen rendszer (nem csak webes) azon részére, amivel a felhasználók találkoznak, így ritkább esetben lehet desktopfejlesztés (pl. WinForms, WPF, esetleg Java Desktop) is. Webes környezetben Javascript programozást, Javascript keretrendszerekkel (pl. Angular JS, React JS, Ember.js, Meteor.js) való munkát és HTML/CSS szerkesztést is tartalmaz a munkakör.

Mobilszoftver-fejlesztő

A két legnagyobb mobilplatform az Android és az iOS. Az előbbire Java nyelven, a másikra már jellemzően Swift nyelven írnak mobilalkalmazásokat az erre specializálódott fejlesztők. Azért specializálódnak, mert a mobilalkalmazásoknak van egy egyedi logikája és megjelenítő rétege. Például nagyon más az alkalmazások életciklusa (mint egy webes alkalmazásé) és tudni kell kezelni a különböző képernyőfelbontásokat, platformverziókat, függőségeket, akár hardverfüggőségeket.

Adatszakértő

Mióta rengeteg digitális adat keletkezik és egyre hatalmasabb adatbázisok és adattárházak épülnek, létrejött egy új munkakör, a Data Scientist, magyarul adatszakértő. Programozói tudást leginkább Python, R vagy SQL nyelveken használnak, de mellette szükség van statisztikai és mélyebb matematikai ismeretekre, akár gépi-tanulási alapokra (machine learning) vagy adat-vizualizációs és kommunikációs skillekre is.

Full-stack szoftverfejlesztő

Jellemzően Java vagy C# nyelven, webes keretrendszerek használatával együtt akár a backend, akár a frontend területen dolgozni képes szoftverfejlesztő. A tervezéstől az implementáción át a tesztelésig és akár üzemeltetésig minden feladat a munkakörébe tartozhat, ettől lesz változatos és kihívásokkal teli ez a munka.

Technikai projektmenedzser

A szoftverprojekteket és folyamatokat nem könnyű úgy átlátni, hogy az illető nem ért a mögöttes technológiákhoz, például sosem látott programokat vagy adatbázist közelről. Éppen ezért a projektmenedzserek egy új generációjára lett szükség, akiknek van technológiai háttere is. Gyakran programozókból lesznek ilyen menedzserek, akiknek jók a szervezési és kommunikációs készségeik, de azért fordítva is előfordul, hogy egy projektmenedzser képzi magát tovább szoftverfejlesztői témákban.

Tesztautomatizáló mérnök

Mivel a tesztek manuális futtatása meglehetősen időigényes feladat és a szoftverek száma egyre nő, ezért automatizálás nélkül elképesztően sok szoftvertesztelőre lenne szükség. Ennek megoldására jött létre egy olyan szoftvermérnöki pozició, amelynek a célja olyan szoftverek írása, amelyek tesztesetek automatikus futtatását és elemzését teszik lehetővé. Bármely nyelven - Java, C#, Python, Javascript, stb. - szükség van rá attól függően, hogy az adott cég miben írja a szoftvereit.

Szoftvermérnök

Itt a mérnök megnevezés általában arra utal, hogy több az elvárás a programozói tudásnál. Mérnök végzettségre (villamosmérnök vagy mérnök informatikus, stb.) azért lehet szükség, mert például orvostechnológiai szoftvereket vagy más erősen matematikára vagy fizikára épülő szoftvereket azok tudnak készíteni, akik ezt évekig tanulták. Az se ritka, hogy a hardveres részeket is át kell látni, mint például egy képfeldolgozó eszköznél.

Beágyazottrendszer-fejlesztő

A beágyazott rendszer célfeladatot lát el, nem olyan, mint egy általános számítógép. Feladatspecifikus mechanikus és elektronikus alkatrészeket és ezeken futó szoftvereket értünk alatta, mint például egy szervókormány vagy egy digitális kamera. Azok a fejlesztők vagy mérnökök, akik ilyen rendszereket programoznak, jellemzően villamosmérnöki végzettségűek, mert gyakran kapcsolódik digitális- vagy analógáramkör-tervezés a munkájukhoz. Az alacsonyabb szintű programnyelvek (pl. C) mellett tervezőszoftverek ismerete is elvárás (pl. CAD programok).

Szoftvertervező (Architect)

Azokat a szoftverfejlesztőket, akik már sok rendszert építettek fel az alapoktól, és képesek átlátni komplex struktúrákat, több száz modulból vagy szolgáltatásból álló hatalmas rendszereket, azokat egy idő után rendre szoftvertervezési feladatokkal látják el. Ebből következik, hogy junior (belépő szintű) szoftvertervező nem létezik, hiszen rengeteg tapasztalat és komoly rendszerszemlélet kell hozzá. Képesnek kell lenni megtervezni a szoftver működését a legapróbb részletekig, és érthetően átadni a terveket az implementációt végző fejlesztőknek.

„A legnagyobb kereslet a programozási készségekkel bíró munkavállalókra van, de az a jó hír, hogy célzott, és jó minőségű oktatással ezen a területen fel lehet zárkózni megfelelő utánpótlással.” – mondja Boda József, a Codecool Programozóiskola társalapító-ügyvezetője. A 12 hónapos elméleti és 6 hónapos gyakorlati oktatás akár olyanokból is programozót képes faragni, akik korábban nem rendelkeztek tapasztalattal ezen a területen.


eduline.hu

#kapcsolódó

Vizet találtak a Marson!

Vizet találtak a Marson!

És ahol víz van, ott élet is lehet!

Tömegek a belvárosban - A szemerkélő eső sem tántorítja el a nézőket

Tömegek a belvárosban - A szemerkélő...

Tömegek a belvárosban - A szemerkélő eső sem tántorítja el a nézőket