60 éve folyik emelt szintű zeneoktatás a Kodályban

60 éve folyik emelt szintű zeneoktatás a Kodályban

Az elmúlt hat évtizedről ünnepi koncerten emlékeznek meg.

2018-ban ünnepeljük 60. évfordulóját annak, hogy emelt szintű zeneoktatás zajlik a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában.

Az elmúlt hat évtizedről ünnepi koncerten emlékezünk meg.

Az ünnepi koncert helye: Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenyterme

Az ünnepi koncert időpontja: 2018. április 13. péntek 14 óra

 

A 60 éves zenetagozat tiszteletére adott műsor – „Generációk a Kodályban!”- programja:

Baloghné Német Szilvia, a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola igazgatójának köszöntője

  • Nyitnikék Gyermekkar (vezényel: Szilágyiné Botos Mária)

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesterének köszöntője

  • Tóth Rita – fuvola
    Napsugár Gyermekkar (vezényel: Szőke Rita)

Filep Vilmosné – nyugdíjazott pedagógus visszaemlékezése

  • Tirpák Janka – zongora
  • „Az én iskolám” rajzpályázat eredményhirdetése
  • Közönség énekeltetése – Szilágyiné Botos Mária vezényletével
  • Kiss Benedek – blockflöte
  • Cantemus Fiúkórus (vezényel: Szabó Soma)
  • Nagy Anna – zongora
  • Acapellart Énekegyüttes
  • Cantemus Gyermekkar (vezényel: Szabó Dénes)
  • Szitha Miklós, Zombor Levente (a Talamba Ütőegyüttes tagjai) – vibrafon és marimba
  • Cantemus Ifjúsági Vegyeskar (vezényel: Szabó Soma)


Az iskoláról:

Az ének-zene oktatása Kodály Zoltán elvei és útmutatásai alapján 1958-ban kezdődött el iskolánkban. 1992-ben, a korábbi iskolaépület átadásának 100. évfordulóján, vette fel iskolánk a nagy magyar zeneszerző és zenepedagógus nevét.
Az elmúlt hat évtizedben az itt zajló magas szintű zenei munkát határon innen és túl megismerhették a szakemberek, a zenekedvelők. A hazai, a nemzeti és az egyetemes kultúra értékeinek megismertetésére törekszünk. Mindemellett iskolánk minden más, közismereti tantárgyakból is kiváló alapot ad a jó hírű középiskolákba való továbbtanuláshoz, mely töretlenül évről-évre 100 %-os.  Rendszeresen díjazottjai vagyunk a különböző városi, megyei és országos tanulmányi versenyeknek, sportmegmérettetéseknek.

Kötelező beiskolázási körzettel nem rendelkezünk, a városból és annak vonzáskörzetéből fogadunk a gyerekeket. Évek óta többszörös a túljelentkezésünk.

2001. augusztusában költöztünk a város szívébe, a Vay Ádám körúti épületbe. A zeneoktatást énekkari próbaterem, hangszeres termek, szaktantermek, valamint impozáns koncertterem segítik.

Tanulóink a Nyitnikék énekkarban, a Napsugár kórusban, a Cantemus Fiúkórusban, illetve a Cantemus Gyermekkarban énekelnek. Később, az itt megkezdett munkát, a Cantemus Kóruscsalád tagjaként folytathatják. Énekszóval járjuk be a világot!



Ének-zene tanáraink, karvezetőink:

-          Szabó Dénesnek Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze. 1969-ben kezdett tanítani Nyíregyházán az akkori 4. számú Zenei Általános Iskolában (1992-től: Kodály Zoltán Általános Iskola). Szabó Dénes szervezte meg az iskola énekkarainak rendszerét: először a Gyermekkar alakult meg, és került 1975-ben az ország legjobb kórusai közé. 1978-ban Debrecenben a nemzetközi Bartók Béla-kórusversenyen elnyert második díj hozta meg számukra az országos hírnevet és az első külföldi meghívásokat. Ekkor vették fel – Bárdos Lajos kórusműve alapján – a Cantemus (magyarul: Énekeljünk!) nevet. Később alakult meg az kóruscsalád többi tagja: a Cantemus Fiú Vegyeskar (1981), a Pro Musica Leánykar (1986) a Banchieri Énekegyüttes (1988) a Cantemus Felnőtt Vegyeskar (1998). A Cantemus Kóruscsalád énekkarai a kezdetek óta számtalan hazai és nemzetközi versenyen léptek már fel, öregbítették a magyar kóruskultúra hírnevét. A 2010-ig eltelt negyven év alatt több mint ötven első díjat szereztek különböző nemzetközi kórusversenyeken. Szabó Dénes rendszeresen tart Magyarországon és a világ számos pontján bemutató órákat, előadásokat. Gyakran érkeznek hozzánk külföldi zenepedagógusok, hogy tanulmányozzák az itt folyó munkát, „Nyíregyházi csodát”.  

-          Szabó Soma a Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdte zenei tanulmányait. Ezt követően a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett hegedű szakon. Karvezetés diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte 1998-ban. Azóta vezető karnagya a Cantemus Vegyeskarnak és a Cantemus Fiúkórusnak. Alapító tagja és művészeti vezetője az 1988-ban létrejött, s azóta számos nemzetközi díjat nyert Banchieri Énekegyüttesnek. Rendszeresen tanít karvezetést és reneszánsz társas éneklést nemzetközi mesterkurzusokon: Angliában, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban. Kortárs magyar művek bemutatásáért a Banchieri Énekegyüttes művészeti vezetőjeként Artisjus-díjat, majd a megyei Príma-Díj közönségdíját is megkapta. A Cantemus Vegyeskar vezetőjeként a magyar zenekultúrában végzett kimagasló munkássága elismeréséül KÓTA-díjat, majd Nyíregyháza Város Kultúrájáért Katona Béla-díjban részesült, majd 2017-ben Liszt-díjas karnagy lett.

        

-          A zeneoktatásunkban nagy szerepe van Szőke Ritának, mesterfokozatú okleveles ének-zene- karvezetés szakos tanárnak, aki több éve a Napsugár Kórus vezetője. Ebben a kórusba iskolánk negyedik és ötödik osztályos lányai énekelnek. A Napsugár Kórus rendszeres résztvevője a hazai és nemzetközi fesztiváloknak, versenyeknek, ahonnan rangos elismerésekkel, kiemelkedő eredményekkel térnek haza. Szőke Rita Zenei Artisjus díjas karnagy.


-  A legkisebbek karvezetője Szilágyiné Botos Mária, mesterfokozatú okleveles ének-zene- karvezetés szakos tanár. A 3. évfolyamot összefogó Nyitnikék énekkarban kóstolhatják meg tanulóink a közös éneklés első örömeit. Szilágyiné Botos Mária fekteti le a zenei alapokat, alapozza meg a későbbi kórusok- és karvezetők munkáját.

#kapcsolódó

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleség nemzetközi napját, másnéven a biodiverzitás védelmének...