100. születésnapját ünnepli a Széchenyi iskola

100. születésnapját ünnepli a Széchenyi iskola

ISKOLATÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁST NYITOTTAK AZ ÉVFORDULÓ ALKALMÁBÓL

100 éves jubileumát ünnepeli a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma. Az intézmény alapításának évfordulója alkalmából iskolatörténeti kiállítást nyitottak meg. Egykori diákok relikviái is helyet kaptak a tárlaton.

A Városi Felső Kereskedelmi Iskola, mostani nevén a Széchenyi, 100 éve nyitotta meg kapuit. Az intézményt nyíregyházi kereskedők és gazdák kezdeményesére alapították 1918-ban – ezt ünnepli a következő hónapokban az iskola.


Szabó Attila, az NYSZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziumának és Kollégiumának igazgatója elmondta:

Relikviákból, dokumentumokból összeállított anyagból készült kiállításnak a megnyitóját fogjuk ma tartani. És terveink szerint szerepel egy szeptemberi nagy gálaműsor, ahol az intézményben végzett diákok és maga az intézmény teljes nagyközönség előtti bemutatkozása is meg fog valósulni.


A jubileumi ünnepségen Hargitai István címzetes igazgató is szólt. Emlékezett, az alapítás 75. évfordulóján került az iskola bejáratához a Széchenyi szobor, amit azóta is nagy becsben tartanak.

Hargitai István, az NYSZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziumának és Kollégiumának címzetes igazgatója kiemelte:

Jómagam 15 évig voltam ennek az iskolának az igazgatója és ma is szívesen és lelkesedéssel emlékszem vissza a 25 évvel ezelőtti eseményekre. Akkor az iskola 75. szülinapjára készülődtünk, akkor avattuk fel a Széchenyi szobrot az iskola előtt. És elindítottunk pár olyan, ma már hagyománnyá vált rendezvényt amire azóta is büszke lehet ez az iskola.


Az iskola az elmúlt évtizedekben és most is számos országos, tanulmányi versenyen jeleskedik. Többek között a gépírás versenyszámban érnek el sikereket a Széchenyis diákok. A legtöbb végzős gazdasági szakon tanul tovább, de mindig van olyan tanuló, aki a politika vagy az informatika világában találja meg a helyét.


Szenti Tibor, tanuló hozzátette:

Nagyon jó érzés úgy ebbe az iskolába járni, tudni azt, hogy múltban és a jelenben is olyan jelentős emberek sétálnak e falak között, akik hamarabb diákként sikeres üzletemberekké, politikusokká váltak. Ez a 100 év egyik nagy vonatkozása. A másik pedig az, hogy intézmény történetében az első centenárium, egy olyan nagy esemény amit csak egyszer élhet meg egy ember, diákként is nagyon nagyon jó érzés és részt venni a programokban.


Az iskolatörténeti kiállításon láthatunk több ballagós tarisznyát, iskolás egyenruhákat és a suliújság fejlődését is bemutatják.

Horváth Kíra

#kapcsolódó

MIKOR KEZDŐDIK AZ ADVENT 2018-BAN ÉS MILYEN SZÍNŰNEK KELL LENNIE AZ ADVENTI GYERTYÁKNAK?

MIKOR KEZDŐDIK AZ ADVENT 2018-BAN ÉS...

Advent első vasárnapja 2018-ban egy decemberi napra esik.

Polgármesteri köszöntő - Boldog új évet Nyíregyháza!

Polgármesteri köszöntő - Boldog új...

Polgármesteri jókívánságok a nyíregyháziaknak dr. Kovács Ferenctől.