Visszatért a régi diák az Aranyba

Visszatért a régi diák az Aranyba

Képzeletbeli utazás, bepillantás rejtőzködő világunk titkaiba.

Iskolánk egykori tanulójával, Balogh Boglárkával beszélgettünk harmadik könyve, az Ezerarcú Föld megjelenése kapcsán.


Boglárka 2000-ben érettségizett az Arany János Gimnáziumban. Az utóbbi közel két évtizedben céltudatos, következetes munkával országosan ismertséget és elismertséget szerzett, mint fotográfus – volt már kiállítása a Nemzeti Múzeumban és a Természettudományi Múzeumban is –, mint újságíró – az Elle Magyarország magazinban és a Nők Lapja hetilapban rendszeresen jelennek meg cikkei –, mint világutazó, a National Geographic Magyarország bloggere és mint író.



Boglárka nem egy átlagos turista szemével látja a világot, a Föld eldugott, ismeretlen zugaiba kalauzol bennünket. Különleges emberekkel, közösségekkel készít riportot, ír a felelőtlen emberi tevékenységekről és az ezek következményeinek ellenpontozására szolgáló példaértékű emberi hozzáállásról. Így bepillantást nyerhettünk egy afrikai hagyományos, nomád törzsi életmód mindennapjaiba, a „fekete” albínók rituális csonkítástól való félelmeibe, az illegális vadállat-kereskedelembe, az indiai becsületgyilkosságokba, a Thar sivatagi tevevásár hangulatába, az indiai temetkezés számunkra igencsak szokatlan világába.


Sokszínű történetek, amelyek szórakoztatnak, tágítják a látókörünket és elgondolkodtatnak. Büszkék vagyunk Balogh Boglárka sikereire, példaként állítjuk jelenlegi tanítványaink elé ezt az emberi tartást, küzdőszellemet, állhatatosságot és kötelességtudatot, amellyel Boglárka a környezetünk és embertársaink iránti felelősségtudatunkat erősíti.



Írói hitvallását az előszó néhány sorába tömörítette: „… ezek a találkozások tanítottak meg arra, hogy az élet fontos dolgai nem azok, amiket általában annak tartunk: a pénz, a haladás, a siker. Inkább azok az érzések és történetek számítanak, melyek utunk során a látásmódunkat színezik, így ezen keresztül a világot is, melyben élünk.”


(Románné Balogh Gizella)

#kapcsolódó

Nyíregyházi diákok a debreceni frizbibajnokságon

Nyíregyházi diákok a debreceni frizbibajnokságon

A III. Debreceni Diák Ultimate Bajnokságon tíz debreceni és egy nyíregyházi...

Mire kaphatsz többletpontot?

Mire kaphatsz többletpontot?

Ha felvételiztek, akkor fontos tudnotok, hogy miért, mennyi többletpontot kaphattok.