MIÉRT HARAGSZUNK A PARLAGFŰRE?

MIÉRT HARAGSZUNK A PARLAGFŰRE?

Ünnepélyes keretek között adták át a díjakat azoknak a nyertes általános iskolásoknak, akik indultak a NYÍRVV Nonprofit Kft., a Nyíregyházi Egyetem és a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének közös pályázatán. A gyerekek két kategóriában indulhattak és értékes ajándékokkal gazdagodtak.



Miért haragszunk a parlagfűre? Ez volt a fő témája annak a pályázatnak, amelyet a NYÍRVV Nonprofit Kft., a Nyíregyházi Egyetem és a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye hirdetett meg általános iskolásoknak. A harmadik és negyedik osztályos gyerekeknek rajzolniuk kellett, a 5., 6., 7., osztályosok pedig power pointos bemutatót küldtek be a parlagfű mentesítésről. A Petőfi Sándor Általános Iskola nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, ezért is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Iskolánkban nagyon fontos a környezetvédelmi nevelés, illetve, hogy megtanítsuk a gyerekeket arra, hogy a környezetünk óvni, védeni kell. Ezért azt gondoltuk, hogy nem csak az iskolán belül szervezünk programokat, hanem kicsit kitágítjuk a határokat.

– mondta el Bajnay Kornél a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének tagintézmény vezetője.


A rajzok bármilyen technikával készülhettek, csak a méretet adták meg a szervezők, a power pointos bemutatónak 10 diából kellett állnia, amin kifejtették a gyerekek, hogy mit érdemes tudni a parlagfűről, hogyan lehet védekezni ellene és milyen egészségügyi vonatkozásai vannak. A pályázatra több mint 40 rajz és körülbelül 10 digitális bemutató érkezett. A zsűrizésnél fontos szempont volt a kidolgozottság.

A kidolgozottságot, a technikai elemeket, a színességet, azt, hogy felismeri e a rajzoló, hogy úgy tudunk védekezni leginkább a parlagfű ellen a ha nagyon szépen beültetjük, gondozzuk a környezetünket. Nem engedjük, hogy a gyomnövények megjelenjenek a környezetünkben. Ápolt, szép, színes, dekoratív környezetet bemutató rajzokat vártunk.

– tette hozzá Dobróné dr. Tóth Márta a Nyíregyházi Egyetem főiskolai docense.

A nyertes gyerekek nem csak saját maguk számára nyertek ajándékot alkotásaikkal, hanem az egész osztályuk számára. A díjak között szerepelt belépő a Nyíregyházi Állatparkba, az Aquarius Élményfürdőbe és 50 ezer forintos támogatást az osztálykiránduláshoz.

#kapcsolódó

Országos Francia NyelviTtanulmányi Verseny

Országos Francia NyelviTtanulmányi...

Nyíregyházán 13 éve szervezünk országos francia nyelvi versenyt. Egyetemi oktatók,...

Az ember

Az ember

Rónai Krisztián írása