Bereznai Gyula matematikaverseny az Eötvös Gyakorlóiskolában

2018.05.21.
Az idei tanévben immár 28. alkalommal rendezték meg a Bereznai Gyula Matematikaverseny a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban.

A matematikát szerető, kedvelő és e területen tehetséges diákok tudásának összemérése és versenye mellett - mint hagyományosan mindig -, az idei alkalommal is megemlékeztünk verseny névadójáról, Bereznai Gyula tanár úrról, Gyula bácsiról.

Bereznai Gyula 1962-től, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola megalakulásától kezdve a matematika tanszéken dolgozott először, mint főiskolai docens, majd tanszékvezető főiskolai tanár.

Rendkívüli pedagógus, igazi nagy műveltségű tanár volt. Ismereteit, tapasztalatait szívesen osztotta meg tanítványaival, kollégáival, akik szerették őt. Célja volt a minél eredményesebb tanítás mellett, hogy megértesse tanítványaival a matematika jelentőségét, szükségességét a mindennapi életben. Átlagon felüli türelemmel, emberséges magatartással elérte célját. Munkásságát számos szakmai, módszertani publikáció, könyv, példatár őrzi.

A Bereznai Gyuláról elnevezett verseny elsőkét 1991-ben, a gyakorlóiskola fennállásának 20. évfordulója alkalmából került megrendezésre Futaky Lászlóné javaslatára. Az akkori nevén Bereznai Gyula Matematika Emlékversenyen Nyíregyháza és az ország gyakorlóiskoláinak 5 - 8. évfolyamos diákjai két fordulóban mérhették össze tudásukat, majd a verseny kétfordulósról egyfordulósra változott, kibővült a 3 – 4., majd a 9. és 10. osztályosok versenyével, az idei évtől pedig már a 11. évfolyamos tanulók is részt vehettek rajta. A programot 2010 - ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmailag támogatott versennyé nyilvánította. A versennyel kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy a feladatainak megoldásához vezető út megtalálásában nagyobb szerepet játszik az ötletesség, mint a lexikális tudás, abból a célból, hogy megoldásuk igazi sikerélményt jelentsen a tanulók nagy részének.

Az idei évben – 2018. április 20. - án – 195 tanuló mérte össze aversenyen matematika tudását, akik Nyíregyházáról és további 5 településéről (Kisvárda, Tiszavasvári, Újfehértó, Ajak, Eger) érkeztek hozzánk. A verseny résztvevőit – a támogatóinknak köszönhetően – névre szóló emléklappal, ill. egy-egy emléktollal és üdítővel jutalmaztuk. Az eredményhirdetésre 2018. május 3. - án (csütörtökön) 14.00 órakor került sor, ahol évfolyamonként az 5 legeredményesebb versenyzőt és felkészítő tanárát díjazták a szervezők. A diákok (47 fő) könyv- és tárgyjutalomban részesültek, a felkészítő pedagógusok munkáját – jelképesen – egy-egy szál virággal ismerték el.


Jenei Andrea, igazgatóhelyettes