XII. Világvándor Találkozó a Zrínyiben

XII. Világvándor Találkozó a Zrínyiben

A XII. Világvándor Találkozót szervezi meg 2018. május 25-27 között az Arany János Tehetséggondozó Program keretein belül a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium.

A tematikus rendezvény célja, hogy az ország öt városából érkező 36 diák összemérje tudását és egy feledhetetlen, kulturális programokban és élményekben gazdag hétvégét töltsön el a szabolcsi megyeszékhelyen.

Tizenkettedik alkalommal kínál kellemes elfoglaltságot a nevezett és az előkészületi feladatokat teljesített a Világvándor Találkozó. A kezdeményezést még 12 évvel ezelőtt a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium hívta életre, azóta Székesfehérvárral felváltva rendezik meg a vetélkedőt. Jelenleg ez az egyetlen olyan, diákoknak szóló verseny, amely több műveltségi területet lefed és nem tantárgyspecifikus. A szervezők kíváncsiak arra, mit tudnak a mai fiatalok az Európai Unióról, a sportról, a művészetekről, a tudományról, az élővilágról és a művészetekről. Minden évben más-más témába kell beleásni magukat a versenyzőknek. Idén az „Állati Európa” alcímet kapta a megmérettetés.

Május utolsó hétvégéjén Kisvárdáról, Mezőberényből, Debrecenből, Szegedről érkezik egy- egy, Székesfehérvárról pedig két csapat. Összesen 36 középiskolás tanuló vesz részt a megmérettetésben. A csapatoknak, ahhoz, hogy a nyíregyházi döntőben részt vegyenek egy 13+1 kérésből álló TOTÓ-t kellett kitölteni, valamint elkészíteni egy 6 perces kisfilmet egy-egy állatmese alapján. A verseny három napja alatt érdekes programok várnak a résztvevőkre:

május 25. péntek: a 13:30 perckor kezdődő  ünnepélyes megnyitót követően a csapatok „Állati jó” bemutatkozása kezdődik. A diákok állati karaktert öltve jelenítik meg az adott, választott ország ikonikus, vagy őshonos élőlényét. A szervezők humoros, ugyanakkor elgondolkodtató, dramaturgiai szempontból is jól felépített, maximum 15 perces színpadi előadást várnak. Az előadás alapjául Lázár Ervin A nagy madár című novellája szolgál a diákoknak. Az este hátralévő részében vacsora és táncház vár a versenyzőkre.

május 26. szombat: a csapatok „állati küldetésen” vesznek részt a Nyíregyházi Állatparkban. Lesz az unió állatvilágával kapcsolatos teszt, majd szabad program az Európa-szerte híres parkban. Délután Az Aquarius Élményfürdőben, vagy a Sóstói Múzeumfaluban pihenhetnek a diákok. Este minden csapat bemutatja a döntőbe kerüléshez szükséges kisfilmet, amit a többiek pontoznak.

május 27. vasárnap: Diákparlament-vitafórumon vesznek részt a döntőbe jutottak. Téma: Az EU környezetvédelme, avagy hogyan egyeztethető össze a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem?

A programokat a szervezők úgy állították össze, hogy a feladatok megoldása közben a részvevők megismerkednek Nyíregyháza nevezetességeivel, turisztikai attrakcióival. A versenyben csak olyan középiskolák vehetnek részt, ahol működik az Arany János Tehetséggondozó Program.

 

Az Arany János Tehetséggondozó Programról:

2000-ben, az program alapításakor csatlakozott a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium az Arany János Tehetséggondozó Programhoz, mely egyszerre tűzte ki célként a családi-szociális hátrányok kompenzációját, és a sokirányú tehetség felkarolását. Az országos szándék melletti azonnali elkötelezettség a kistelepüléseken élő gyermekek kilátástalan helyzetének ismeretével magyarázható. 2001 őszén érkezett az első osztály. A minőségi oktatás mellett nyelvvizsga-lehetőséget, ECDL-vizsgát, jogosítványt, külföldi utakat, tartalmas hétvégéket kínál a program. A felzárkóztatás, a tehetségfejlesztés új pedagógiai miliőt hozott az iskolába. Az empátia mellett nagy szükség volt a mesterségbeli megújulásra! Országosan is élen járt a gimnázium abban, hogy a tantestület közel harmada élt a Program nyújtotta lehetőségeken belüli továbbképzésekkel: önismeret, személyiségfejlesztés, tanulásmódszertan kurzusokon sajátítottak el az akkor még teljesen szokatlannak tűnő pedagógiai tartalmakat. Az eddig végzett évfolyamok továbbtanulási eredményessége a pozitív visszaigazolás volt számunkra.


fotó:internet

#kapcsolódó

Hol, milyen programok lesznek a héten?

Hol, milyen programok lesznek a héten?

A hét során számos programmal várjuk az érdeklődőket a város főterén és a Városházán.

Értékes Esték a Nyíregyházi Állatparkban

Értékes Esték a Nyíregyházi Állatparkban

Az Értékes Esték elnevezésű programsorozat keretén belül 2016. július 16-án...