Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválja a múzeumfaluban

Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválja a múzeumfaluban

A Családok éve kormányprogram támogatja az adott településhez közel eső határon túli magyar közösségekkel való kapcsolatépítést, találkozók, kulturális események megszervezését. Nyíregyháza egy igazi családbarát város, a Sóstói Múzeumfalu ad helyet a Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválja június 9-ei, jövő szombati programjainak, melyre több száz családot várnak.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége 2001-es megalakulása óta a térség magyar családjaiért, a magyar közösségek megmaradásáért dolgozik. A tíz szervezet összefogásából létrejött kezdeményezéshez mára közel száz magyarországi és külhoni civil szervezet csatlakozott.

A határokon átívelő összefogás célja a hagyományos családmodell, a tudatos családtervezés és a gyermekvállalás népszerűsítése, valamint a nemzeti identitás megőrzése, erősítése.

– fogalmaz a fesztivál kapcsán született levelében a szövetség elnöke.

Ennek az a célja, hogy a határon túli magyarok be tudjanak mutatkozni a magyarországi magyaroknak, tehát a magyar - magyar kapcsolatépítés. Másrészt pedig a családszervezetekről van szó. Itt mindenképpen ki kell emelnünk azt, hogy a családokban a gyermekvállalás a legfontosabb dolog, és most a mi fő célkitűzésünk az, hogy a negatív demográfiai tendenciát próbáljuk megfordítani.

– nyilatkozta Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke.

A jövő szombati esemény nyitott és ingyenes, egyike azoknak a programoknak, amikor a Sóstói Múzeumfalut a nyáron kezdődő felújítása előtt még eredeti állapotában láthatják.

Nagy öröm számunkra, hogy 300 család jön Kárpátaljáról, hoznak kulturális programokat, de a nyíregyházi Nagycsaládosok Egyesülete ugyanúgy részt vett ennek a szervezésében, mint a határon túliak.
Nagyon fontos az, hogy jöjjenek el, nézzék meg, mert rengeteg népi játék is lesz, valamint kirakodás, vásár, és az nagyon fontos dolog, hogy minden gyerekkel érkező felnőtt ingyenesen mehet be a Múzeumfaluba ezen a napon, június 9-én. 11 órától kezdődik ez az esemény.

– így szól Nyíregyháza alpolgármestere, Dr. Ulrich Attila ajánlója.

Több száz kárpátaljai család, illetve a nyíregyházi nagycsaládosok, és a vendégek nyíregyházi és kárpátaljai kulturális együttesek műsorát élvezhetik, de lesz kézműves foglalkozás, gólyalábas produkció, tűzoltós és mentős bemutató. A napot zenés-táncos mulatság zárja június 9-én.


Matyasovszki Edit

fotó:Szarka Lajos

#kapcsolódó

Ajándékkal és meglepetéssel várja a látogatókat Valentin-napon a megyei könyvtár

Ajándékkal és meglepetéssel várja a...

Apró ajándékot kapnak a bátrak.

Csizmadia Zoltán festőművész kiállítása Nyíregyházán

Csizmadia Zoltán festőművész kiállítása...

A Jósa András Múzeum időszaki kiállítása.