Bíróságon jártak a diákok

Bíróságon jártak a diákok

Pályaorientációs napot tartottak a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskolában 2018. június 4-én. Ez alkalomból két osztály bírósági látogatását szervezte meg Gutyánné dr. Orosz Edina, a Nyitott Bíróság program koordinátora.

A 6/B. osztály részére dr. Polyák Mónika, a Nyíregyházi Járásbíróság büntető ügyszakos bírája tartott előadást a bírói hivatásról, kifejtve, hogy hogyan válhat valaki bíróvá, milyen tanulmányok szükségesek a jogi pályához. A bírónő előadása során közérthetően magyarázta el a gyerekeknek, hogy mit jelent a bírói függetlenség, illetve milyen jogszabályokat kell betartania munkája során a bírónak. Bemutatta a bírói talárt, rámutatva arra, hogy miben különbözik az ügyvéd és az ügyész talárja ettől, majd kitért arra is, hogy mi a lényegi különbség az ügyészi, ügyvédi szerepek között a tárgyalások során. Az érdeklődő diákok azt is megtudhatták, hogy Magyarországon a bírók nem hordanak olyan parókát, amelyek a filmekben láthatóak.

Az 5/A. osztály dr. Szilvásiné dr. Sándor Ágnes bírónő prezentációval színesített előadását hallgatta meg, aki kiemelte, hogy nagyon fontos a sok tanulás, hiszen csak igen jó eredménnyel nyerhetnek felvételt a fiatalok az egyetemekre. Saját élettapasztalatait is beleszőve ismertette a diákokkal a bírói pálya szépségeit és nehézségeit. A bírói hivatás mellett arról is beszélt, hogy milyen más munkakörökben lehet még a bíróságon elhelyezkedni, s ezekhez milyen képesítés szükséges. A diákok interaktív közreműködése során arra is fény derült, hogy milyen bűncselekmények miatt kerülhetnek akár fiatalkorúak, akár felnőttek a bíróság elé.

A bíróságon eltöltött projektnap nagy sikert aratott a résztvevők körében, akik végül a Bíróságtörténeti kiállítást, a könyvtárat és az őrizetes várót is megtekintették Gutyánné dr. Orosz Edina kalauzolásában.

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék

#kapcsolódó

Csokiszökőkút - mennyei ízek

Csokiszökőkút - mennyei ízek

A csokit szerintem mindenki szereti, amikor pedig a szökőkútból nem víz, hanem...

Down-szindróma világnap a Ridensben

Down-szindróma világnap a Ridensben

Az érdekes és hasznos információk mellett a diákok érzékenyítő programon vehettek...