MUNKÁCSI 50 – ÚJABB KULTURÁLIS VILÁGSZÁM NYÍREGYHÁZÁN!

MUNKÁCSI 50 – ÚJABB KULTURÁLIS VILÁGSZÁM NYÍREGYHÁZÁN!

Már falra kerültek a Munkácsy 50 kiállítás képei a 150 éves Jósa András Múzeumban, csak tovább szépítgetik a környezetet, megtervezik a világítást, s mielőtt június 23-án átadnák a nagyközönségnek, a Városházán tartott tájékoztatón mutatkoztak be a szervezők és a támogatók.

Azt tudjuk, hogy 2005. óta több mint 2 millió ember látta a festményeket, s most a vándorkiállítás 40. állomása Nyíregyháza. Az is nyilvánvaló, hogy konkrétan kesztyűs kézzel nyúlnak az alkotásokhoz, hogy állandóan felügyelt klíma mellett, vakuk és a Nap fényétől elzárva, szigorú biztonsági körülmények között helyezték el a Jósa András Múzeum termeiben a képeket. Ott, ahol két hónapja még a nagysikerű Seuso-kincseket láthatta a közönség. Most ismét kiemelkedő érdeklődésben reménykedhet a Múzeum.

– Az idén 150 éves a múzeumunk. Volt már egy nagy kiállításunk, a Seuso-kincsek, három hét alatt 22 ezren látták. Ez a Munkácsy kiállítás, azt remélem, hogy mivel ez három hónap, három hét időtartam lesz, ezt a látogatószámot is felülmúlja. Bebizonyosodott, amit régóta tudtunk, hogy a nyíregyháziak, a környékbeliek a magas művészetet, a színvonalas művészetet nagyra értékelik. Ezt mutatja a látogatószám is. Most ráadásul egy olyan Munkácsy kiállítás jött el hozzánk 50 festménnyel, plusz 26 fotóval, rézkarccal, ami az elmúlt 12 évben a legnagyobbnak számít, mint Fásy Ádám úr is mondta. Volt 39 kiállítás, de ekkora, ilyen nagy festménykollekció még nem volt – tudtuk meg Nyíregyháza polgármesterétől, dr. Kovács Ferenctől.


Születésnapi ajándék ez nemcsak a Múzeumnak, de a nyíregyházi polgároknak és vendégeinknek is. A kiállítás mecénása, Bige László, a Bige Holding Cégcsoport tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy azért szánt támogatást a kiállításra, mert ő is ebben a városban él, és érzi, hogy a mai rohanó világban élményt kell adni az embereknek. Ma, a megélhetési problémák miatt sokan elfelejtik a művészetet. Ezért kell erre pénzt áldozni!

– Munkácsy egy olyan, mint egy népmesei történet, hiszen asztalosinasnak akarta a nagybátyja, aki nevelte, majd aztán egy igazi sikertörténet lett belőle, hiszen nem asztalosinas lett. Onnan kezdte, de eljutott Budapestre, aztán a bécsi Akadémiára, a müncheni Akadémiára, majd Párizsba. Aztán az életében, ami a művészeknél, a mai művészeknél és az elmúlt időben, több száz éve élő művészek között csak nagyon keveseknek adatott meg életében, hogy sikeres ember és gazdag ember legyen – nyilatkozta Bige László.

Már életében kellett a művészete és megvásárolták képeit, így jutott párizsi galériákból Amerikába, és szerte a nagyvilágba a Munkácsy életmű jelentős része.

A Seuso-kiállításhoz hasonlóan most is regisztrálni kell a Múzeum honlapján, amely egy óra látogatási időt biztosít.
– A Munkácsy 50 úgy áll össze, hogy először 30 festményt tudunk a nagyközönség rendelkezésére bocsátani, és amikor az Ermitázsból megérkezik a következő 20 festmény, akkor augusztus 20. után együtt megtekinthető – szól a Jósa András Múzeum igazgatója, dr. Rémiás Tibor ajánlója. Senki nem sérül, aki korábban vagy később nézi meg, jegyárakban is biztosítottuk a lehetőséget.

Érdemes megőrizni a múzeumi belépőt, hiszen érvényes lesz az augusztus végén bővülő bemutatóra is. A Jósa András Múzeum szeptembertől múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja a diákokat, de a felnőtteknek is kínálnak olyan programokat, amely megismerteti és közel hozza a látogatóhoz a Munkácsy festményeket az október 14-ig nyitva tartó kiállítás hátterében.

Matyasovszki Edit

(Fotó: Szarka Lajos)

#kapcsolódó

Meglepetés flashmob gyermeknapon!

Meglepetés flashmob gyermeknapon!

Egy váratlan pillanatban közel félszáz fiatal kezdett egyszerre táncolni Nyíregyháza...

MÓDY VIRÁG NÍVÓDÍJJAL GAZDAGODOTT

MÓDY VIRÁG NÍVÓDÍJJAL GAZDAGODOTT

A nyíregyházi Módy Virág (20) már diákként is számos népzenei és citera versenyen...