Sárkányhajó verseny Tokajban

Sárkányhajó verseny Tokajban

Ötödik alkalommal rendeznek a Tiszán sárkányhajó versenyt. Június végén Tokajnál szállhatnak vízre a csapatok. A korábbi 200 méteres táv mellett idén már 2000 méteren is indítanak hajókat.

A sárkányhajózás sportja Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent. A sárkányhajó versenyzés Magyarországon is egyre népszerűbb. Tokajnál a Tiszán ötödik alkalommal tartják meg a viadalt, idén a Zenit Vízibázis szervezésében. Június 30-án mérhetik össze erejüket a csapatok, idén a szokásos 200 méter mellett már 2000 méteren is. Itt négy forduló is színesíti a versenyt, és döntő lesz, hogy melyik egység milyen taktikát alkalmaz a kanyarokban.

– Családokat, barátokat, cégeket várunk, 16-21 fős csapatok nevezhetnek, de 8 női tagnak feltétlenül lennie kell – mondta Vadászi Péter főszervező.

Dobosra is szükség van, ő diktálja majd a tempót, itt a csapattagok maguk közül választhatnak egy személyt, kormányost viszont – mivel az komoly szaktudást igényel – a szervezők biztosítanak. Egy-egy futamban négy hajó indul, és kieséses rendszer után dől el a végső sorrend. Újdonság, hogy 18 év alatti nevezőket is várnak, számukra a verseny ingyenes, míg a felnőtt kategóriára online formában lehet nevezni június 22-ig. Mivel egy jó csapatépítő programról van szó így a szervezők főzési lehetőségről is gondoskodnak. Vannak rendszeresen visszatérő együttesek is, Gödről például már hetekkel ezelőtt nevezett egy csapat, és ők több napot is a Tisza partján töltenek. Az első három helyezett oklevelet és érmet kap.

Dankó László

#kapcsolódó

Indul a Mandala Nyár

Indul a Mandala Nyár

Július 8-án indul a Mandala Nyár jubileumi programsorozata! Idén is a Sóstói...