A jó fizetésért és hobbiból tanulnak új szakmákat a magyarok

A jó fizetésért és hobbiból tanulnak új szakmákat a magyarok

Részletekért kattints ide!

Évről – évre nő azoknak a felnőtteknek a száma, akik visszaülnek az iskolapadba, hogy új szakmát tanuljanak. Jelenleg is több ezren vesznek részt ilyen jellegű képzéseken országszerte – áll a két vezető budapesti oktatóközpont, a Focus és a Ruander friss piaci elemzésében, amelyből az is kiderül, hogy ezek közül a legkeresettebbek az informatikát érintik, de folyamatosan nő az érdeklődés a fotográfiai, grafikusi, cukrász, illetve állatgondozó kurzusok iránt is. A tanfolyamokat választókat részben a karrierváltás, a jobb állások megszerzése motiválja, de egyre többen vannak azok is, akik azért iratkoznak be, hogy hobbijuknak élve tanuljanak ki egy új szakmát. Ez utóbbinak köszönhetően az elmúlt években sokan szereztek jártasságot például a sör-és sajtkészítésben, illetve a gyümölcspálinka-gyártásban.


Hasonlóan a nemzetközi trendekhez idehaza is az informatikai vállalkozások szívják fel a legtöbb munkavállalót. Az ezen a területen működő multinacionális cégek és a gombamód szaporodó startupok, kkv-k egyaránt keresik az embereket a legkülönbözőbb pozíciókra. „2015-ben már érezni lehetett, hogy sokan szeretnének elhelyezkedni informatikai szektorban. Főleg a magas kereseti lehetőségek miatt. Azóta sincs ez másképp. Minden esztendőben folyamatosan növekszik az IT kurzusokat elvégzők száma.” – hangsúlyozta Herczeg Rudolf, a Focus és a Ruander Oktatóközpont vezetője. A szakember hozzátette, hogy korántsem arról van szó, hogy a számítógépes alapismereteket fejlesztő képzéseket kapták volna fel az emberek. Inkább a speciális igényeknek való megfelelés került előtérbe. A többség a haladó szintű táblázatkezelést, az informatikai rendszerüzemeltetést és a szoftverfejlesztést érintő képzések iránt érdeklődik. A paletta pedig folyamatosan bővül. Már az alkalmazás - és mobilfejlesztői OKJ-s végzettséget adó tanfolyamok is megjelentek a hazai felnőttképzési piacon.

„Az IT területén azok a szakmák tűnnek a jelentkezők szemében biztosnak, amelyek folyamatosan megújulnak, követik a változásokat, illetve az új trendeket.” – véli Herczeg Rudolf. A Focus és a Ruander Oktatóközpont vezetője szerint ugyanakkor csalóka lenne azt gondolni, hogy csak az informatika áll az új szakmát keresők figyelmének a középpontjában.  A biztos jövőt sokan még mindig a szakács, pincér, vagy éppen a gépi forgácsoló mesterség elsajátításában látják. Ráadásul az olyan, - utólag alaptalannak minősülő hírek - amelyek arról szólnak, hogy a Balatonnál ebben a szezonban akár egy millió forintot is lehet keresni séfként, még növelik is a karrierváltásban gondolkodók számát, akik általában egy év alatt szerezhetik meg a választott új szakmájukhoz szükséges végzettséget, de az intenzív programot választók akár hat hónap alatt is abszolválhatják a képzést.

Bár a legtöbben a jövőbeni jobb fizetések elérése miatt válogatnak a szakmák között, a tanfolyamokra jelentkezők közt egyre bővül azoknak a nőknek a száma is, akik a gyerekvállalás után keresik az utat vissza a munkaerőpiacra. A Focus és a Ruander friss piaci elemzése megállapítja, hogy ők zömmel olyan állásban gondolkodnak, amely igazodik a kicsik körüli családanyai teendőikhez. Ennek megfelelően sokuk nyitott a fogászati asszisztens, a pedagógiai és családsegítő munkatárs, vagy éppen a gyógypedagógiai segítő munkatárs képzések iránt.

Az új szakmát tanulók másik jól körülhatárolható csoportjába pedig azok tartoznak, akik kedvtelésből, új hobbijuk miatt döntenek a beiratkozás mellett. Ennek révén folyamatosan növekszik azoknak a száma is, akik szeretnék elsajátítani például a sör-és gyümölcspálinka gyártás, vagy éppen a sajtkészítés fortélyait.

Ha a jövőbe tekintünk, akkor várhatóan két szegmensnek nőhet igazán a népszerűsége a hazai felnőttoktatási piacon. Az egyrészt a jogszabályilag végzettséghez kötött szakmáké, amelyekhez egyebek mellett a szakács, a fotós, vagy akár a habilitációs kutyaképző hivatás is tartozik. Másrészt az olyan trendi, felkapott mesterségek is nagyobb figyelmet kaphatnak az elkövetkező években, mint a kézműves élelmiszeripari szakemberekké, illetve a táplálkozásra, ételérzékenységre odafigyelő szakácsoké és cukrászoké – állapítja meg a Focus és a Ruander elemzése.

#kapcsolódó

Nem csak az első nyelvvizsga díját térítik meg a fiataloknak!

Nem csak az első nyelvvizsga díját...

Megtéríti a kormány az új nyelvvizsga díját.

TÖBB KÜLFÖLDI VÁROSBAN IS NÉPSZERŰSÍTETTÉK NYÍREGYHÁZÁT AZ ELMÚLT HETEKBEN!

TÖBB KÜLFÖLDI VÁROSBAN IS NÉPSZERŰSÍTETTÉK...

A 6. Szent László Napokat június 18-24. között rendezték meg a romániai Bihar...