Már nem okoz gondot egy nagyobb esőzés

Már nem okoz gondot egy nagyobb esőzés

Lezárult az az öt szakaszból álló, csapadékvíz elvezető hálózatok fejlesztését érintő pályázat, melyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata valósított meg európai uniós támogatással. A kivitelezési munkálatok határidőre elkészültek, és összesen több mint 600 millió forintba kerültek.



A „Nyíregyháza Borbánya és Malomkert városrészeket érintő csapadékvíz elvezető hálózat és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése” című pályázat keretén belül egy több évtizedes probléma oldódik meg Nyíregyházán. Nagyobb esőzések idején a belvíz milliós nagyságrendű károkat és súlyos közlekedési akadályokat okozott. Ennek megoldására az önkormányzat 2013-ban elkészíttette „Nyíregyháza Város Komplett belvíz- és csapadékvíz-elvezetési koncepcióját”, ebbe illeszkedik bele ez a pályázat is, amely 5 szakaszban valósult meg. A Tünde, Lujza, Alma és a Vércse utca területén a meglévő zárt csapadékcsatorna rendszer kapacitásának növelése a meglévő beton csőcsatornák megszüntetésével és a nagyobb keresztmetszetű műanyag csőcsatornák építésével, útpálya szerkezet bontással, helyreállítással együtt történt. A Tüzér utca területén a meglévő csapadékcsatorna rendszer kapacitásának növelése érdekében nagyobb keresztmetszetű műanyag csőcsatornák kerültek beépítésre, több mint 500 méter hosszan. Kialakítottak 10 db tisztítóaknát, és a nyílt medrű árkok visszatöltése is megtörtént. A Malomkert II. ütemének a Szántó Kovács János utcai parkoló területén megvalósult 4 db vasbeton szerkezetű záportározó blokk elhelyezése, amely több mint 330 köbméter csapadékvíz tárolására alkalmas. A pályázatban keletkezett megtakarítás terhére került a Virágfürt utcai új projektelem beemelésre, melynek keretében egy új csapadékvíz elvezető hálózat került kiépítésre, az út déli részén átemelővel, a burkolt út két oldalán nyílt árkos elvezetéssel a befogadó Napsugár úti kereszteződésig. A mostantól itt összegyűjtött csapadékot a befogadó 41-es főút csatornarendszere vezeti majd tovább. A projektzáró rendezvényen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere bejelentette, hogy a fejlesztések nem állnak meg.

– Van egy újabb pályázatunk, ez 1 milliárd 36 millió forint. Erre is aláírtuk a támogatási szerződést, megindult a tervezési közbeszerzés, remélem, hogy néhány héten belül szerződésünk lesz és indul a tervezés. Azt szeretnénk, ha jövő tavaszig már a kivitelezés is meglegyen. A kiviteli tervek után megindítjuk azonnal a kivitelezési tendert, és folytatjuk ezt a programot két irányba. Egyrészt Kistelekiszőlő felé, tehát a Kökény, Meggyfa, Csemete, Korong utcákba és az Alma utcán – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A másik fontos terület a nyulastói csatornának a bővítése és az Igrice főfolyás kapacitásának növelése. A projekttel arra törekednek, hogy a fővezetékek, melyekbe befolynak a mellék ágak, azok áteresztő kapacsitása megfelelő legyen.

(Fotó: Trifonov Éva)

#kapcsolódó

Egy bohóc is lehet szomorú? – Melinda története

Egy bohóc is lehet szomorú? – Melinda...

Egy bohóc is lehet szomorú? E történet szerint igen. Melinda lufihajtogató...

Továbbra is súlyos a csernobili zónában pusztító tűz

Továbbra is súlyos a csernobili zónában...

Továbbra is súlyos a csernobili zónában pusztító tűz