11 351 ÚJ NÖVÉNY DÍSZÍTI MAJD A KÉT TERET

11 351 ÚJ NÖVÉNY DÍSZÍTI MAJD A KÉT TERET

Az önkormányzati projekt keretében megújuló Benczúr és Bessenyei tér növényzete teljesen felfrissül.

Ekezdõdtek a kivitelezési munkálatok a Benczúr és a Bessenyei téren. A Nyíregyházi Televízióban pedig arról számoltunk be hétvégén, hogy ez természetesen fák kivágását is érinti. Ezzel együtt viszont a két nagyfelületû park teljes felfrissítését is – az eltávolított fák több mint dupláját ültetik vissza, és még több ezer (!) növényt.

Mint arról beszámoltunk, a parkok teljesen megújulnak, sõt, futópályát építenek ki (a környék iskolásainak is tökéletes sportolási lehetõséget kínálva), valamint a régi felújítása mellett egy új szökõkút is helyet kap a téren, a Móricz Zsigmond Színház közelében. Mindez az önkormányzat közel 1,2 milliárd forint, százszázalékos, vissza nem térítendõ  európai uniós  támogatást elnyert „TOP 6.3.2-15-NY1-2016-00001 azonosítószámú „Zöld város kialakítása Nyíregyháza területén” címû pályázata keretében történik.


  
KERÜLTEK A MEGMENTÉSÉRT

 

Felülvizsgálták a terek növényzetét is, a betegeket eltávolítják, majd a beruházás során városi rekreációs zöldterületeket alakítanak ki. Olvasóink is érzékelhetik, hogy átmenetileg  20  fával lesz kevesebb a beruházás idején a területen, de ezeket 55 fa ültetésével, valamint 5519 cserje és 5577 egyéb (évelõ és egynyári lágyszárú) növénnyel pótolják majd a tereken. Csak olyan fákat távolítanak el, amelyek károsak, sérültek vagy veszélyesek. Kiválasztásukat nagy gonddal tették, például egy juhar megmentése érdekében inkább a sétaút vonalát módosították. Az eltávolítások általános oka a környezeti hatások, változások miatt bekövetkezõ egészség- és állapotromlások.


  
CSAK AZT, AMI RONT

 

Sigmond Sándor városi fõkertész kérdésünkre azt mondta, szerinte az új park képébe nem illenek bele azok a fák sem, amelyek terjeszkedõek, így elfertõzik a zöldfelületet. Ilyen például a bálványfa, hétköznapi nevén az ecetfa. Ebbõl négy darab is van a területen. De van a kivágandók között kiszáradt, beteg, eltorzult koronájú, erõsen megdõlt, korhadással fertõzött, és olyan is, mely termésének egy része a burkolatra hullik – többnek már az ültetése is elhibázott volt a szakember szerint.


  
ÁTMENETI AKADÁLYOK

 

Ahogy írtuk, ez a projekt egyébként több területet is érint, például a Bujtosi városligetet, az Arany János utcát, a Pazonyi teret, ám ezek részleteire késõbb térünk vissza, hiszen a megvalósítási helyszínek közül elsõként a Benczúr és a Bessenyei téren kezdõdtek meg a kivitelezési munkálatok. Batizi Tamás projektvezetõ a Nyíregyházi Televíziónak elmondta, a munkák elõreláthatólag szeptember végéig tartanak majd, és már most kéri a városlakók türelmét és megértését. – A munkálatok miatt a Benczúr teret a Szabadtéri Színpadig körbe lezártuk, a gyalogosforgalom megszûnt. A Kölcsey gimnázium oldalában az útpályát két méterrel leszûkítettük. A szilárd burkolatok bontása és a bontott anyag elszállítása napokon belül megtörténik, de a játszótérre a bejárást így is biztosítottuk – mondta.


  
SZÉPÜLÕ VÉNUSZ

 

Még egy félreértést érdemes tisztázni: egyik olvasónk érdeklõdött, hogy valóban el kell-e búcsúznunk a Vénusz szobortól? A Polgármesteri Kabinet Pályázatok és Projektmenedzsment Referatúráján azt válaszolták, hogy átmenetileg, hiszen felújítják a szökõkút medencéjét. Aztán viszont valóban a régi fényében pompázik majd ez a kedvelt köztéri alkotásunk is.


  
(Szerzõ: Tarczy Gyula)

(Fotó: Szarka Lajos)

#kapcsolódó

Útlezárás a belvárosban - „Michelin Bringafesztivál 2017”

Útlezárás a belvárosban - „Michelin...

A rendőrség azt javasolja, hogy a rendezvény ideje alatt a járművezetők a belvárost...

Folyamatosan bővül a fiataloknak szóló támogatások sora

Folyamatosan bővül a fiataloknak szóló...

Folyamatosan bővítik azon támogatások, lehetőségek körét, amelyek a fiatalok...