JÖHETNEK A FÖLDMUNKÁK A NYUGATI ELKERÜLÕN

JÖHETNEK A FÖLDMUNKÁK A NYUGATI ELKERÜLÕN

Közismert (és már látható), hogy javában zajlik a Nyugati elkerülõ továbbépítése, a fa-, bozót- és cserjeirtás befejezõdött. A NIF Zrt. tájékoztatása szerint a vállalkozók jelenleg tervezési és terület-elõkészítési, valamint földmûépítési munkálatokat végeznek, a területen humuszolás és régészeti munkák vannak folyamatban. A befejezés várható ideje 2019 vége.

Sokaknak napi tapasztalat, hogy a városhatárt jelzõ tábla után, a Tiszavasvári felé vezetõ 36-os útról balra lekanyarodva könnyedén elérhetõ az M3-as sztráda, a Nyugati elkerülõ már elkészült két szakaszának a segítségével. A tavaszi alapkõletételen az is elhangzott, egyszerre, két részben épül tovább az úgynevezett 338. számú fõút, állami beruházásban, kormányzati döntés alapján.
 

A 38-ASIG HIDAT IS ÉPÍTENEK

 

Kérdésünkre a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztõ Zrt. sajtóosztálya kifejtette: a közvetlen folytatás, a 36-os és 38-as számú fõutak között ívelõ, 3,77 km, 2x1 forgalmi sávos, új nyomvonalon vezetett II. rendû út megvalósítása során – mivel külön szintben keresztezi a Budapest–Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vasútvonalat – egy vasúti híd épül, melynek szerkezeti hossza mintegy 68 méter. A szakasz végszelvényében pedig körforgalmi csomópont készül. Az 5 és fél milliárdos beruházás keretében – melynek a Zemplénkõ Kft. a kivitelezõje – a töltésépítési munkák az érintett közmûvek kiváltását követõen, várhatóan 2018. III. negyedévében kezdõdnek el. A mûtárgyépítések a töltésépítés befejezését követõen, elõreláthatólag 2019. év tavaszán indulnak.
 

NYÍRSZÕLÕSIG KANYAROG

 

Folytatásként a 38. sz. fõút és a 3822. j. út közötti szakasz  4,1 km hosszú, 2x1 forgalmi sávos összekötõ út lesz, melynek a végszelvényében (Nyírszõlõsi út) körforgalmi csomópont épül. Ennél a 3,75 milliárd forintos, a KE-VÍZ 21 Zrt. által megvalósítandó résznél a pályaépítési munkálatokat megelõzõen kiviteliterv-készítési feladatok is vannak, a vállalkozó jelenleg még ezeken dolgozik. A tervezést követõ közmûkiváltási munkák befejezése után a pályaépítés várhatóan 2018. IV. negyedévétõl kezdõdhet meg.
 

A NYUGATI ELKERÜLÕ IS A KONCEPCIÓ RÉSZE

 

– Ez is egy tudatos, régóta tervezett folyamat része, amit a 2010 elõtti önkormányzat távlatilag valamikor 2025-re tudott csak ígérni. Ehhez képest már évek óta használhatjuk a kormányzati beruházás következtében elkészült két szakaszt, mely eleve sokat segít abban, hogy a belváros mentesüljön a nehézgépjármû-forgalomtól. Ez a két újabb, most készülõ ütem befejezésével válik teljessé. Összességében pedig a város gazdasági fejlõdését és közlekedési feltételeinek javítását szolgálja az elkerülõ, a többi, most zajló és ezután kezdõdõ rengeteg infrastrukturális beruházással együtt – fûzte hozzá a NIF Zrt. által kiadott sajtóközleményhez dr. Kovács Ferenc polgármester.




(Szerzõ: Tarczy Gyula)

#kapcsolódó

JUNIOR ANGOL SZÓNOKUNK

JUNIOR ANGOL SZÓNOKUNK

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium haladó angol szakos diákja, Jánóczki...

Erdélyi turisztika szakos diákok a Sipkayban

Erdélyi turisztika szakos diákok a...

A Külhoni magyar szakképzés támogatása – Átjárhatósági ösztöndíj - 2017. keretén...