Múzeumok Éjszakája Nyíregyházán

Múzeumok Éjszakája Nyíregyházán

Részletes programért kattints ide!

Klasszikus és szórakoztató programokat kínál Szent Iván éjjelére a Jósa András Múzeum és a Kállay Gyűjtemény. Szombat este a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg a Munkácsy-kiállítás a nagyközönség előtt. De itt lesz Lajkó Félix, Bellus István, a Szívtiproll és a Harlekin Bábszínház is.

Hagyományosan az esztendő legrövidebb éjszakája a leghosszabb a közgyűjteményekben, így a Jósa András Múzeumban és a Kállay Gyűjteményben is.

A múzeum 18 órakor nyitja kapuit, és hajnali 2-ig várja a látogatókat.

– A Harlekin Bábszínház előadásával várjuk a gyerekeket. Aztán számtalan izgalmas élményben lesz részük. Csillagászok lesznek az udvaron, Lajkó Félix fellép nálunk, Lakatos Gabi projekt, a Talamba Ütőegyüttes, de különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokra is jöhetnek a látogatók. Gyerekek festészetet próbálhatnak ki. A társrendezvényeink, a Nemzetközi Jóga nap és a Gangesz-Duna Kulturális Fesztivál keretében is lesznek itt fellépők – -kínálta a programokat Román Ágnes múzeumpedagógus.

A nemzetközi jóga naphoz kapcsolódhatnak a Hősök terén a keleti mozgáskultúra hívei, de indiai zene- és tánc bemutatóval is kedveskednek a múzeumszínpadon. A Hadron Egyesület képzőművészei óránként tartanak tárlatvezetést a Munkácsy kiállításon, de itt lesz a dumaszínházas Bellus István, illetve Munkácsy korabeli muzsikát játszik Mándy Ákos zongoraművész.

A Kállay Gyűjtemény a Széchenyi utca 1. szám alatt, 17 órától fogadja a látogatókat.

Ahogy Dohanics László, a Klállay Gyűjtemény mb. vezetője fogalmazott: – Gyermek bábelőadással, illetve interaktív mesejátékkal készülünk. Ezt követően élő állatos bemutatóval, vadállat- illetve madár bemutatót fogunk látni a múzeum területén. Szürke farkas, sólyom, illetve szirtisas kerül bemutatásra. 7 órakor lesz egy kiállításmegnyitónk, ez Koszta Zoltán bőrműves iparművész anyagából tevődik össze. Nagyon látványos, honfoglalás kori anyagról van szó, illetve zenei programmal is kívánunk kedveskedni az idelátogatóknak.

Az Ukulele trió és a Szívtiproll együttes fog fellépni a Nyírvíz palota udvarán 11 órától, a II. emeleti gyűjteményben pedig kiállítások és kézműves programok lesznek. Tombola és kirakodóvásár is színesíti a szombat esti kínálatot.

A Múzeumok Éjszakáján, tehát június 23-án regisztráció nélkül is megtekinthetik a Munkácsy kiállítást, sőt augusztus 20-ig, viszonylag könnyedén bejuthatnak a Múzeum kiállítótermeibe. A Levéltár kamarakiállítást és Munkácsy – végtelen – filmvetítést szervezett e jeles éjszakára.

(Fotó: Szarka Lajos)



#kapcsolódó

Aerobik Magyar Kupa a hétvégén

Aerobik Magyar Kupa a hétvégén

A Flexi Team versenyzői is rajthoz állnak a Magyar Kupa nyíregyházi fordulóján....

NÉGY PREMIER IS LESZ A SZÍNHÁZBAN OKTÓBERBEN!

NÉGY PREMIER IS LESZ A SZÍNHÁZBAN OKTÓBERBEN!

Négy bemutató előadás és számos bérletszünet. Így jellemezhető az október a...