KÖZÖSEN A KIÚTÉRT

KÖZÖSEN A KIÚTÉRT

TÖBB ESZTENDŐS ÖNKORMÁNYZATI PROJEKT INDULT

Közösen a kiútért. Ezt a beszédes elnevezést kapta az az önkormányzati projekt, melynek lényege a város leszakadó területein élők integrációjának segítése és életehetőségeinek javítása. A négy éves program első közösségi napjait a héten tartották a Huszár és a Keleti Lakótelepeken élőknek.


Igazi közösségi, családi napot rendeztek szerdán délután a Dália utcán. A Huszár lakótelepen élőket az esős idő sem riasztotta el az eseménytől, melyet végül a sportpálya helyett a tornateremben tartottak. Itt köszöntötte a fiatalokat-időseket egyaránt Jászai Menyhért alpolgármester, aki szerint a projekt neve – Közösen a kiútért – nagyon jól kifejezi az üzenetet, és azt, hogy mit szeretnének elérni vele.


Erős szándék, közös cselekvés


– A mai partnerségi találkozónak is ez a lényege, hogy ne a városházán üljünk fehér asztalok mellett és beszéljünk arról, hogyan tudnánk segíteni a nehéz sorsú embereknek, hanem jöjjünk a helyszínre, vonjuk őket be. Itt vannak a támogató csoport tagjai, azon szervezetek képviselői, akik a telepen tevékenykednek, akik közösen a kiútért tesznek. És elhívtuk a telepen élőket, hogy beszélgessünk, együtt töltsük a szabadidőnket és megismertessük velük a programot. Mert azt gondolom, hogy hiába van egy erős szándék. A városvezetésnek erős szándéka az, hogy javítsa a lakhatási feltételeket, javítsa az életkörülményeket, de ez csak közösen fog sikerülni. Ez az üzenete ennek a mai napnak – fogalmazott a Nyíregyházi Televíziónak Jászai Menyhért alpolgármester.


Támogató csoport


A közel négy éves, 2021-ig tartó, uniós forrásból megvalósuló programnak számos eleme van. Ezek közül az egyik, hogy ilyen napokat szerveznek a közösségfejlesztés jegyében, mellyel erősítik az ott élők kohézióját. Ebben és a célzott felzárkóztatásban mások mellett a folyamatos szociális munka is jelen lesz.

A projekt megvalósulásában a konzorciumi partner Család- és Gyermekjóléti Központ mellett egy tucatnyi civil szervezet és intézmény képviseletéből álló támogató csoport is segít. Ennek tagja a Periféria Egyesület, mely partnerként az első rendezvényeket szervezte. Az elnök szerint örültek az érintettek, hogy megszólították őket.

Pozitív visszajelzés a célcsoporttól

– Az a tapasztalat, hogy eljöttek, élvezték, jól érezték magukat, kicsik is, nagyok is megtalálták azokat a programokat, amelyek hozzájuk közel állnak. Várhatón a jövőben is lesznek majd hasonlóak, mind a két helyszínen. Nagyon jól esett nekik, hogy résztvevői lehettek a közösségi napoknak – mondta kérdésünkre dr. Szoboszlai Katalin, a Periféria Egyesület elnöke.


Érezzék magukénak


A rendezvényen elhangzott: az önkormányzat szerepe ezen a területen a kezdeményezés és a finanszírozás, a közreműködőké a megvalósítás, de a legfontosabb, hogy a lakosok magukénak érezzék és részt vegyenek a programokon.

Szalanics Béláné másfél évtizede lakik a szegregátumban, és örül a lehetőségnek. Azt mondta: nagyon meg van elégedve, hiszen korábban is volt már kapcsolata a segítő csoportok tagjaival, régóta ide jár, és a gyerekei is jól érzik magukat az ilyen eseményeken.


Számos hasznos programelem


Ezen a szerda délutánon – amit megelőzött egy keddi, a Keleti Lakótelepen élőknek szánt hasonló program – játékos sportversenyek, kézműves foglalkozások és egészségügyi szűrés várták a különböző korosztályokat. A következő időszak tevékenységei között pedig például az egészségügyi szemléletformálás, a bűnmegelőzési, életvezetési és családtervezési tanácsadás, valamint a munkaerőpiacra való beilleszkedés segítése is szerepel majd.

Szerző: Tarczy Gyula

(Fotó: Szarka Lajos)

#kapcsolódó

Zajlanak a Család utca és Belső körút csomópontjában épülő körforgalom munkálatai

Zajlanak a Család utca és Belső körút...

Zajlanak a Család utca és Belső körút csomópontjában épülő körforgalom munkálatai

Kullancs a kutyusokban

Kullancs a kutyusokban

A viszonylag enyhe tél, a tavaszi csapadékos időjárás és a vegyszeres irtás...