Guruló könyvtár

Guruló könyvtár

Európai mintára, közel két évtizedes előkészítő munka után éppen négy esztendeje érkezett a Móricz Zsigmond Könyvtárba, egy meghívásos pályázat nyomán a Guruló könyvtár, mely meghatározott menetrend szerint járja Nyíregyháza környékét, a bokortanyákat és Fehérgyarmat térségét. Nemcsak könyvet, de internetet, másoló és szkenner eszközt, olykor programot és vendéget is visz.


Kéthetente kedden, Rozsrétszőlőben kezd a guruló busz, mely tulajdonképpen egy kamion. 12 x 2,5 méter, belső tere 60 m3, és van benne minden, ami egy könyvtárban is található. Van logója, parkolója, szórólapja, statisztikája, parabola antennája és könyvtárosa.

Ahogy Dr. Vraukóné Lukács Ilona, a Könyvtárbusz koordinátora fogalmaz:

Nyilvánvalóan ezt is meg kellett előzni egy olyan szemléletformáló tevékenységnek a könyvtár részéről, ami Zselinszky Lászlóné Éva nevéhez fűződik, hogy befogadtassa azt a kistérség vezetőivel, hogy a könyvtárbusz vagy maga a kultúra, a kistérségi ellátásnak egy olyan fontos eleme, hogy arról beszélni kell. Ez most így nagyon egyszerűnek tűnik, de nagyon hosszadalmas munka volt.

A Könyvtárbusz mindent tud. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy kis könyvtárat. 24-25 négyzetméter alapterületen általában 2500 könyvvel indulnak, de hatezernyi kötet található a tápraktárban, amit cserélnek, illetve más települések állományával frissítenek.

Van két olvasói számítógép, nyomtatásra és szkennelésre alkalmas multifunkcionális készülék, folyóiratok és időszaki kiadványok, DVD, CD, illetve elektronikus ügyintézésre való eszköz.

Tudtam, hogy jár ide a könyvtárbusz. A gyerekekkel épp indultunk a nagypapához, és akkor bementünk a boltba, megláttuk, hogy most is itt van. Egyébként tudtam, hogy mindig kedden jön, illetve az interneten is tudok róla tájékozódni. Könyvet vettem ki még korábban, azt is most hoztam vissza.

– szólt az egyik látogató, Gincsainé Nagy Krisztina.

A könyvtárbusz 28 Fehérgyarmat környéki településen és a bokortanyákban 5 helyszínen áll meg.

550-600 körüli beiratkozott olvasója van, de ennél sokkal jelentősebb a haszna és értelme, hiszen az esélyegyenlőség jegyében nemcsak az igénykielégítés, hanem az igénykeltés is a szolgáltatás feladata.

28 településre jár a busz. 11 településen van óvoda, ebből öt településen van iskola, és csak két településen van felső tagozat is az ötből, tehát három településen csak alsó tagozat. Van olyan iskola, óvoda, ahová 3-4 településről járnak a gyerekek. Tehát elképzelhető, hogy egy 3 gyerekes családnak mind a 3 gyereke más településen van valamelyik közoktatási intézményben.

– vázolja a helyzetet a Könyvtárbusz koordinátora.

A nyári szünet idején programokat szerveznek a könyvtárbuszon, illetve sátorral, mobil asztalokkal és székekkel kitelepülnek a jármű mellé, aztán jöhet a mese, a zenés játék, illetve vendégek is szívesen tartanak foglalkozásokat vagy előadásokat a legváltozatosabb témákban.

 

Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Folyamatosan zajlanak az útfelújítások!

Folyamatosan zajlanak az útfelújítások!

Aki csak teheti kerülje el az érintett útszakaszt.

Korizz a hosszúhétvégén

Korizz a hosszúhétvégén

A Nyíregyházi Jégpálya vár a hosszú hétvégén! Itt a nyitva tartása!