Újabb baby a Nyíregyházi Állatparkban

2018.07.04.
Ugye te is elolvadsz tőle!

Újabb amerikai bölény született a Nyíregyházi Állatparkban. A jövevény az Amerika élővilágát bemutató kifutórendszerben tekinthető meg.

Az amerikai bölény Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse. A bikák akár 1000 kg testsúlyúak is lehetnek.


Társas állat, egykor százezres csordákban vándorólt a prériken, állománya egykor elérhette az 50 millió egyedet.


Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek. Számtalan módon hasznosították; húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított bölényürülék tüzelőként szolgált, míg a csontokból a legkülönfélébb eszközöket készítették.


A faj az európaiak megjelenésével a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században. A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták megszüntetni.


1905-ben azonban megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság s szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez.


Ma állományuk 50 ezer állatra tehető, s ezzel – úgy tűnik – biztosítva van a faj fennmaradása.


Manapság az amerikai bölény sokkal kisebb csapatban él, főként a nemzeti parkokba szorult vissza. A tehenek és borjaik laza rangsorba szerveződött csordákat alkotnak, melyekhez csak szaporodás idejére csatlakoznak az egyébként egynemű csapatokban élő bikák.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark