Miért érdemes turiban vásárolni?

Miért érdemes turiban vásárolni?

Részletekért kattints ide!

Sokan azt hiszik, hogy kizárólag azért járnak second hand üzletekbe a nők és férfiak, mert nincsen elég pénzük. Rendszeresen látok az üzenőfalamon olyan posztokat, amik arról szólnak, hogy XY az egyik ismerős turkálóból jött ki, amikor a posztoló találkozott vele, és hogy mekkora szégyen az az országnak, ha egy pedagógus/mérnök/irodai asszisztens/könyvelő stb. turiba jár. Mert hogy ez az mutatja, mekkor a szegénység.


A posztok kisebb része meg arról szól, milyen ciki használt ruhát venni, hát ez borzasztó, ők föl nem vennék, undorító.

Ami azt illeti, ebben semmi gusztustalan nincsen, hiszen ezeket a ruhákat nem úgy veszi fel az ember, ahogyan a boltból kihozta, hanem előtte ALAPOSAN KIMOSSA.

A másik tévedés az, hogy a turkáló önmagában a szegénység fokmérője. A helyzet az, hogy az igazi fokmérője az, ha már oda sem tud elmenni valaki. Az eltelt 10-15 évben azt láttam, hogy a legszegényebb rétegekből rengetegen "kikoptak" sajnos a használtruha üzletekből, mert már arra sincsen pénzük, hogy kilónként 2000-3000-4000 forintot adjanak a ruhákért, kabátokért... De ez teljesen más téma, nem ide akartam kilyukadni.


Azt szeretném leírni, miért nem cikkancs turiból öltözni, és az árakon kívül milyen okból járnak oda az emberek.



1. Ez az újrahasznosítás egyik módja


A tudatos vásárlók, illetve azok, akik szeretnének úgy élni, hogy minél jobban közeledjenek a hulladékmentes életmódhoz szívesen vesznek ruhát second hand shopokban. a fast fashion üzletek ugyanis nem tartoznak a fenntartható kategóriába, a halmozásra szocializálnak, arra késztetnek, minél több ruhát vegyél, ami nem kell, azt pedig dobd el. Ez pazarlás.

Ha azonban turiba jártok, és nem a mennyiségre, hanem a minőségre mentek, valamint olyan darabokat választotok amelyek méretben tökéletesek rátok, és más ruhadarabokkal jól kombinálhatók, és persze jól is állnak nektek, akkor már nem pazaroltok.



2. A gyerekeknek sokszor jobb itt vásárolni


Nem csak azért, mert iszonyú gyorsan növik ki a ruháikat. Hanem azért is, mert iskolai, óvodai, bölcsődei "játszós" és "tesis" ruháért, amiben a gyerek időnként szó szerint a sárban, porban csúszik, tök felesleges tízezreket kiadni. Különösen, ha egy játszós ruhatárat néhány ezerből is meg tudsz venni. És nem fogod sajnálni, ha hamar tönkremegy.



3. Biztosan kapsz a méretedben, és nem fog fintorogni az alakodra a modell alkatú eladólány

Gyakran tapasztaltam soványként és duciként is, hogy PONT AZ ÉN méretemben nem volt valami, ami megtetszett. És azzal is szembesültem, hogy a butikok eladói úgy tudnak egy szempillantás alatt végigmérni, hogy elmegy a kedvem a vásárlástól. És ha szerencsém van, nem szólnak be, mint az egyik barátnőmnek: "Csak nem gondolja, hogy a maga alakjára fog kapni ruhát?"

Szóval a használtruha üzletekben, ahol ömlesztve van egy csomó méret és fazon, sokkal nagyobb eséllyel kap az ember olyan darabokat, amelyek akkor is jól állnak neki, és amelyekben akkor is csinos, ha történesen túlsúlyosak vagy az átlagnál vékonyabbak. Nekem az angol konfekció jött be, méretezésben és szabásban is.



4. Nem fog szembejönni minden sarkon

Amíg más üzletekből öltöztem, ilyesmibe belefutottam...



5. Ha tönkremegy, nem fogod annyira sajnálni

10 éve egy meg nem nevezett, menő üzletben tél végi leértékelésen vásároltam be - megjegyzem, így sem volt olcsó - nadrágot, blúzt, pólót, pulóvert stb. A nadrágot 2 hónap múlva dobhattam ki, mert szétfeslett és kiszakadt a varrás mentén. Az egyik blúz az első mosás után csúnyán kibolyhosodott. Egyetlen darab sem tartott sokáig. Na, akkor határoztam el, hogy többé nem vásárolok normál üzletben...



6. A szokásos ár töredékéért alakíthatsz ki magadnak ütős alapruhatárat

Amiben alkalmi és hétköznapi ruhák is szerepelnek. Nekem nagyon bejött, pár klasszikus meglévő alapdarab mellé csak egy-egy újat kell néha vásárolni ahhoz, hogy divatos legyek.


És te mit gondolsz a turkálókról?



szeretlekmagyarorszag.hu

#kapcsolódó

Bemesek jártak a Zayban

Bemesek jártak a Zayban

Iskolánkba látogatott a nyíregyházi Bem József Általános Iskola 5. évfolyamának...