Kollégiumi szobát szeretnétek? Ezekre a dokumentumokra lesz szükségetek

Kollégiumi szobát szeretnétek? Ezekre a dokumentumokra lesz szükségetek

Nemsokára kiderülnek a ponthatárok, és ezzel kezdetét veszi a kollégiumi jelentkezés is. Minden egyetemen meghirdetik az aktuális férőhelyeket, a jelentkezők pedig hozzálátnak a szükséges adatok és iratok beszerzéséhez.

Azt már korábban megírtuk, hogy az albérleti árak töredékéért lehet kollégiumi elhelyezést kapni, így érdemes pályázni. Meg is néztünk pár példát a nagyobb budapesti egyetemek kollégiumai közül és a vidéki egyetemek kollégiumai közül is.

Minden egyetem kollégiumi felvételi rendszere eltérő, így mindenhol más dolgokra adnak pontokat, de a jogosultságot igazoló papírok listája többnyire ugyanolyan.


A kollégiumi férőhelyeket általában szociális alapon osztják ki: van, ahol csak államilag az támogatott hallgatók, és olyan is van, ahol önköltséges formában tanulók is kaphatnak szállást.

Első körben szükségetek lesz az érettségi bizonyítványotokra, hiszen a legtöbb helyen nézik a tanulmányi eredményeket. Ezen felül fontos, hogy a szüleitek jövedelemigazolását is beszerezzétek, ügyelve arra, hogy három hónapnál nem régebbi iratokat csatoljatok. Érdemes odafigyelni a dátumokra, ugyanis van, ahol ennél is frissebb dokumentumokat kérnek.


Ha van eltartott a családban, tehát mondjuk van egy kiskorú testvér, aki iskolába jár, akkor szükség lesz az ő tanulói jogviszonyát igazoló papírra is. Ami még döntő lehet, az az egyetem-lakhely távolság. Ezt is igazolni kell papírokkal, bejelentett állandó lakcímmel.


Ha van, akkor mellékelni kell a hátrányos helyzetet igazoló papírokat is, hiszen azok is pontot érnek a kollégiumi felvételin.


Amint megkezdődik a jelentkezés, az adott egyetem közzéteszi a kollégiumi jelentkezési szabályokat, abból mindent megtudhattok, de addig is érdemes néhány dolgot beszerezni. Minél előbb megvannak a hivatalos dokumentumok, annál jóbb, hiszen így a későbbiekben már nem kell ezek miatt aggódnotok.


eduline.hu

#kapcsolódó

Fantasztikus hangulat vár a Kossuth téren! Indulás a Tirpák Fesztiválra!

Fantasztikus hangulat vár a Kossuth...

Kedvcsináló fotók: Kohut Árpád

Lengyel élmények

Lengyel élmények

Rádai Zoltán az Arany János Gimnázium tanulója mesél