HIÁNYSZAKMÁKAT ÉRINTŐ KÉPZÉSEK INDULTAK A KÓRHÁZBAN

HIÁNYSZAKMÁKAT ÉRINTŐ KÉPZÉSEK INDULTAK A KÓRHÁZBAN

Az elmúlt években végrehajtott beruházások eredményeként a gyógyítás technikai feltételei egyre javulnak térségünkben, egyre modernebb eszközök segítségével és komfortosabb körülmények között gyógyulhatnak a betegek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház intézményeiben

A szakemberek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet a kórház, biztosítva ezzel a magas színvonalú betegellátást. 2012-ben felnőttképzési akkreditációt szerzett a kórház – elkezdődhetett a tervszerű, ütemezett humánerőforrás-fejlesztési program. 2012-ben például 22 műtőssegédet képeztek, 2013-ban 72-en szerezték meg OKJ-s ápolói bizonyítványukat – pályázati vagy éppen saját forrásból szinte folyamatosan indultak képzések a kórházban az elmúlt években, így közel 250-en bővítették tudásukat.


Dr. Adorján Gusztáv főigazgató kiemelte:

Ha figyelembe vesszük azt, hogy 7-8 év múlva jelentős ápolóhiányra számíthatunk a korfánk alapján, akkor ez a képzés egy tudatos, előre eltervezett program szerint folyik. Ennek megfelelően a Tömbkórház építkezésekor már külön képzőhelyeket alakítottunk ki – előadótermeket és gyakorló termeket. Fontos, hogy lehetőséget biztosítunk az intézményünkben dolgozó orvosoknak és ápolóknak a képzésben való részvételre – ők is képeznek! Ez nekik is jó, ugye szoktuk mondani, hogy 'repetitio est mater studiorum', azaz ismétlés a tudás anyja. Tehát minél többet beszélünk valamiről, annál jobban fogjuk tudni és át tudjunk majd adni jól ezt a tudást. Nagyon kedvelik a képzéseinket, hisz' az ország különböző területeiről, kórházaiból jönnek és érdeklődnek, hogy mikor indítunk akár műtős, akár aneszteziológus képzést.


Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében most újabb képzések indultak el – mondta Dr. Czeglédi Gábor.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház humánpolitikai igazgatója hangsúlyozta:

Ennek a projektnek a keretében 57 fő szakképzése valósul meg, összesen 6 szakmában. Május utolsó hetében és június első heteiben kezdődtek a képzések. Azért nagyon fontos, hogy ezeket a képzéseket meg tudtuk szervezni a projekt keretében, mert ezek olyan hiányszakmák, nagyon ritkán induló képzések, ritkán megszerezhető szakmák, amiket egyébként nagyon nehéz lenne megszerezni. Például ilyen a sugárterápiás szakasszisztensi képesítés, aminek az indulására több év óta nem volt már példa az egész országban, ezért más lehetőség nem lett volna arra, hogy őket kiképezzük.

Felnőtt intenzív szakápoló, geriátriai és krónikus beteg szakápoló, műtéti szakasszisztens, műtősegéd-gipszmester, sugárterápiás szakasszisztens és fertőtlenítő-sterilező – ezek a szakmák országosan is hiányszakmáknak minősülnek, ezért jelentős a képzési program.

 

Dér Vivien

#kapcsolódó

ILLÉS VIKTÓRIA SZERETI A VERSEKET

ILLÉS VIKTÓRIA SZERETI A VERSEKET

A nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjai...

PÓTFELVÉTELI A NYÍREGYHÁZI EGYETEMEN

PÓTFELVÉTELI A NYÍREGYHÁZI EGYETEMEN

Augusztus 7-ig jelentkezhetnek felsőoktatási intézménybe azok, akiket az általános...