POLLENRIADÓ LÉPETT ÉLETBE

POLLENRIADÓ LÉPETT ÉLETBE

Másodfokú riasztást adott ki az Országos Közegészségügyi Intézet a magas pollenkoncentráció miatt, ami különösen vonatkozik az Alföld nagy részére és a Dunántúl déli területeire. A levegő szennyezettsége súlyos tüneteket okozhat az allergiások körében. A polleninfo.oki.hu oldalon naponta frissülő információt olvashatnak a betegségben érintettek.

A világban 500 millió légúti allergiában szenvedő beteget regisztráltak. A felnőtt, munkaképes lakosság 40 százaléka szenved az ismert tünetektől. A duzzadt nyálkahártya, az orrfolyás, a viszkető szem és egyéb kellemetlenségek persze nemcsak nyáron, bizonyos növények esetében enyhe télidőben is jelentkeznek.


- Az allergia nem egy egyszerű, banális megbetegedés, mint először gondolnánk. Az egész szervezetet érinti. Ez egy olyan típusú betegség, ami a beteg életminőségét, alvását, társas kapcsolatait, a hétköznapjait befolyásolja. Mivel igen sok fiatalt, felnőttet érint, akár a munkaképesség csökkenés, a táppénzre menés száma miatt igen magas társadalmi következményeket von maga után - mondta dr. Csajbók Valéria tüdőgyógyász, allergológus főorvos.


Fontos, hogy az illető tudjon a betegségéről. Orvoshoz menjen, tisztában legyen a panaszait kiváltó növény biológiai ritmusával, használja gyógyszereit és alkalmazza a szükséges kezelést! Ezeken túl tanácsos csak egyéb kiegészítő, természetes terápiát alkalmazni. A légúti allergia bármely életkorban előforduló, genetikai alapon kialakuló betegség.


- Van a szénanátha, az orrfolyás, a tüsszögés, a szemviszketés és a könnyezés. Ez az egyszerűbb formája, illetve van az asztma. Az asztmának van egy egészen enyhe és egy egészen súlyos formája. Akár gépi lélegeztetésig menő asztmás tüneteket is okozhat egy allergia - így szól a főorvos figyelmeztetése.


A légúti allergiás megbetegedések gyógykezelésében hosszú idő óta lényegi változás nincs. Mind a genetikai, mind a klinikai lefolyását tökéletesen ismerik a szakemberek, tehát optimális módon történhet a gyógyszeres kezelés. Hazánkban a világon megjelent legújabb és legkorszerűbb gyógyszerekhez is hozzájuthatnak.


Az Országos Közegészségügyi Intézet másodfokú riasztása nem érinti az egészségügyet, csupán a mezőgazdaságban dolgozó, vagy a megelőzéssel foglalkozó szakembereknek ad feladatot.


A parlagfű várhatóan országszerte magas, illetve nagyon magas koncentrációja miatt naponta frissülő információt találnak az érintettek a polleninfo.oki.hu oldalon.

(Fotó: internet)

#kapcsolódó

Megemlékezés az Eötvös Gyakorlóiskolában

Megemlékezés az Eötvös Gyakorlóiskolában

Október 21-én ünnepélyes műsorral emlékeztek az Eötvös Gyakorlóiskola tanulói...

Az enyhe időjárás miatt idén korábban kezdődik a pollenszezon

Az enyhe időjárás miatt idén korábban...

Az enyhe időjárás miatt idén korábban kezdődik a pollenszezon