MEGNYITOTTA KAPUIT A FELÚJÍTOTT BENCS VILLA

MEGNYITOTTA KAPUIT A FELÚJÍTOTT BENCS VILLA

Megnyitotta kapuit a felújított Bencs Villa.

Nyíregyháza kulturális életének egyik meghatározó helyszíne a Bencs Villa, amely számos népszerű programnak adott helyet az elmúlt években, ezt a funkcióját erősítve, ennek érdekében valósult meg "A Bencs Villa turisztikai hasznosítása a kulturális örökségünk megőrzése érdekében" című projekt.

Dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte: – Mintegy 290 milliós beruházással újítottuk fel ezt a gyönyörű villát, aminek itt, Nyíregyháza történelmében külön értéke, hogy Bencs Kálmáné volt – sokan őt tartják Nyíregyháza legnagyobb polgármesterének, aki az I. világháború utáni időszakban 16 évig volt polgármester.

A Bencs család leszármazottai is jelen voltak a zárt körű, ünnepélyes megnyitón. III. Bencs Kálmán pohárköszöntőjében kiemelte, a több mint 90 éves villa régi-új pompájában, újra Nyíregyháza egyik ékessége lett.

Hozzátette: – A miénk volt, de a miénk marad ezután is, hiszen ha a kulturális programkínálat itt tovább folytatódik, akkor mindig a Bencseket fogják említeni, emlegetni és ez egy szívmelengető érzés, nem?!

A megnyitón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója is jelen volt.

– Minden kulturális intézményre úgy tekintek, mint egy bástyára, mint egy erődítményre. Egy olyan helyre, amely kisugároz, amelyik erőt és hitet ad, épít – minél több ilyen van, annál jobb. Minél több ilyen gyönyörű állapotban lévő hely van, annál büszkébbek lehetünk a saját kultúránkra – mondta.


Az épület külső megjelenésében megőrizte eredeti formáját, belső tereiben korabeli enteriőrök váltakoznak az új igényeket kielégítő, modern anyagokkal és technikákkal. A Bencs Villát a Móricz Zsigmond Színház üzemelteti. Augusztus 27-étől az összművészeti VIDOR Fesztivál idején már irodalmi rendezvények helyszíne lesz a villa, később pedig kamaraszínházi előadások, kiállítások is helyet kapnak majd az épületben.

Dér Vivien

(Fotó: Trifonov Éva)

#kapcsolódó

Jól halad a szálloda építése Sóstón

Jól halad a szálloda építése Sóstón

Wellness és konferenciahotel épül a Modern Városok Program keretében Sóstógyógyfürdőn....