Tovább nő az ingatlanok ára Nyíregyházán is

Tovább nő az ingatlanok ára Nyíregyházán is

Részletekért kattints ide!

Az ingatlanpiacon az év egyik legforgalmasabb hónapja a július volt. A több mint 14 ezer adás-vétel 10 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőtti, júliusi értéknél és mintegy 27 százalékkal haladta meg a két évvel ezelőttit. Ilyen forgalmas hónapot már rég produkált az ingatlanpiac – mondják az értékesítők.

Vareha Tamás szerint az árak emelkedése továbbra sem áll meg, főként az új építésű hazáknál, lakásoknál.

2019. december 31-ével az új építésű ingatlanok áfája 5%-ról 27%-ra fog visszaállni, ami egy 22%-os új építésű ingatlan-áremelkedést okoz majd. Ez nyilván hatással lesz a használt ingatlanok árára is, szerintem minimum ennek a felével nő majd. Az új építésű ingatlanok árai pedig már most elkezdtek emelkedni. Ez év elején 320-330 ezer forintos négyzetméter áron árultuk az új ingatlanokat és már most közelíti a négyzetméterár a 400 ezret, sőt több építtetőnél a 400 ezer fölötti árat.


Nemcsak az új építésű ingatlanok ára nő. Többek között a panellakások árának dinamikus emelkedése is észlelhető. Tavalyhoz képest térségünkben mintegy 50 ezer forinttal kellett többet fizetni egy négyzetméterért, így 250 ezer forint fölé emelkedett az ár.


Az ingatlanpiacra – mint minden évben – a tanévkezdés is hatással van. Térségünkben egyre kevesebben keresnek kollégiumot vagy albérletet, aki csak teheti, lakást vásárol.


– mondta Vareha Tamás.


Az értékesítő kiemelte:

Akik a Nyíregyházi Egyetemre jönnek tanulni, ők vagy kollégiumban helyezkednek el vagy igényesebb albérletet keresnek a szülők, esetleg ingatlant vásárolnak. Utóbbit azért érdemes, mert az elkövetkező egy-két évben az ingatlanárak emelkedni fognak, mintegy 10-15-20 százalékot és utána, akár 3-5 év múlva már haszonnal tudják értékesíteni az ingatlant.


Az ingatlanpiaci előrejelzések szerint egyébként a hazai adás-vételek száma hamarosan eléri a 100 ezret. Volt olyan év, amikor ezt az értéket egész évben nem sikerült teljesítenie az ingatlanpiacnak, tehát továbbra is nagy a kereslet-kínálat.


 

Dér Vivien

fotó: internet



#kapcsolódó

Teadélután a Mustárházban

Teadélután a Mustárházban

A Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda (DPI) tagjai és a nyíregyházi iskolák...

IDÉN IS VÁR SZIGLIGET! NE HAGYD KI!

IDÉN IS VÁR SZIGLIGET! NE HAGYD KI!

Idén is nyaralhatnak általános iskolások a város szigligeti üdülőjében. 1200...