50 éves a pilótaképzés Nyíregyházán

50 éves a pilótaképzés Nyíregyházán

50 éves a pilótaképzés Nyíregyházán. A jubileum alkalmából a Nyíregyházi Egyetem és a Tréner Kft. jubileumi találkozót és nosztalgia látogatást rendezett a repülőtéren, az 50-es számot Veres Zoltán műrepülő világbajnok rajzolta az égre. Ezt követően a képzés múltjának legfontosabb eseményeit konferencián idézték fel az egyetemen.

Ötven éve, 1968-ban kezdődött Nyíregyházán a hivatásos repülőgépvezetők képzése, tartalma folyamatosan igazodott a piaci igényekhez. A 80-as évek végéig elsősorban mezőgazdasági pilótákat, utána 2004-ig kereskedelmi pilótákat, azóta pedig közforgalmi pilótákat képeznek. Az elmúlt fél évtized alatt 633 fő, közülük 610 pilóta szerzett felsőfokú repülős végzettséget.


Műrepülő füstjével 50-es az égen is


Dr. Kovács Zoltán általános rektorhelyettes hangsúlyozta, nagyon büszkék erre a szakra, hiszen nemzetközileg is elismert, a pilóták számos országban dolgoznak, öregbítik az egyetem hírnevét. Terveik szerint bővítik a képzési portfóliót, diplomások számára is meghirdetik, akik másfél év alatt juthatnak majd pilóta végzettséghez.

A jubileumi program a nyíregyházi repülőtéren egy nosztalgia látogatással kezdődött, amelyen a végzett évfolyamok közül legnagyobb létszámmal a képzésben jelenleg bennlévő hallgatók és a már nyugdíjas pilóták vettek részt. Az 1986-ban szintén Nyíregyházán végzett Veres Zoltán műrepülő világbajnok, Wizzair oktató kapitány is eljött a találkozóra. Szokásához híven műrepülő bemutatót is tartott, melynek során egy 50-es számot is felrajzolt az égre.


Továbbra is népszerű a képzés


A találkozón elsősorban a Nyíregyházán végzett hallgatókkal képviseltette magát a Légügyi Hivatal, a Wizzair, a Ryanair és Travel Service légitársaságok, a katonai repülés, a kisgépes és mezőgazdasági repülés, valamint a karbantartó szervezetek is.

A házigazda természetesen a Tréner Kft. volt. Horváth Péter ügyvezető örömmel újságolta, hogy idén kezdték a legtöbb, 41 hallgatóval a képzést. Emellett ősszel beiskoláznak még 17 román, a 19 lengyel hallgató pedig a Wizzair-kadét programban tanul, de jelenleg 20 fő feletti a létszám az egyetem évfolyamában, akiket a Wizzair szintén szeretettel vár.


A jubileumi találkozó az egyetemen folytatódott, ahol konferencián idézték fel a képzés múltjának legfontosabb eseményeit.

 

Szoboszlai Tibor

#kapcsolódó

Teljesen megújul a Tófürdő

Teljesen megújul a Tófürdő

Részletekért kattints ide!

TÍZ ÚJABB KONDIPARK ÉPÜL HAMAROSAN NYÍREGYHÁZÁN

TÍZ ÚJABB KONDIPARK ÉPÜL HAMAROSAN...

A nyíregyházi sportállamtitkár rendkívül fontosnak tartja a gyermekek és családok...