Lengyel bírák a Nyíregyházi Törvényszéken

2018.10.01.
Nyíregyháza lengyel testvérvárosa, Rzeszów küldöttsége érkezett a Nyíregyházi Törvényszékre 2018. szeptember 28-án.

A Rzeszówi Kerületi Bíróság elnökét, alelnökét és bíráját dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke fogadta, ezt követően a magyar bírósági rendszer felépítését és jogalkalmazási gyakorlatát ismerhették meg a delegáció tagjai.

A magyar bírósági szervezetet Breczkáné dr. Békési Gabriella, a Nyíregyházi Járásbíróság bírája mutatta be, prezentációjával szemléltetve elmondta, hogy 20 törvényszék és 112 járásbíróság működik Magyarországon, amelyek büntető, polgári, végrehajtási és szabálysértési ügyekben járnak el. A vendégek érdekességként értékelték azt, hogy a lengyel bírósági szervezettől eltérően hazánkban külön  Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok is működnek. A törvényszékek a elsőfokú határozatok elleni fellebbezéseket bírálják el, illetve kiemelkedő súlyú ügyekben járnak el.

Dr. Mányik István, a Nyíregyházi Járásbíróság elnöke kiemelte, hogy a lengyel-magyar barátságnak hagyománya van, és örömét fejezte ki az iránt, hogy ezt a jelenben tovább ápolhatja a két bíróság. Elmondta, hogy a város és a bíróság történetét nem lehet szétválasztani. A bíróság és a bíráskodás történetéről tartott előadásában hangsúlyozta, hogy a bíróság feladata az, hogy kiszolgálja a hozzá forduló jogkereső állampolgárokat. A város és a törvényszék épületének történetét bemutató prezentáció nagy érdeklődést váltott ki a lengyel bírák körében.

A XXI. század bírósága iránt támasztott követelményekről, s ennek megvalósulásáról tartott előadást dr. Molnár István, a Mátészalkai Járásbíróság elnöke. Bemutatta a törvényszéken megvalósult és folyamatban lévő - új eljárásokhoz kapcsolódó – projekteket, illetve az elektronikus eljárások előnyeit.

A delegáció tagjai megtekintették a törvényszék dísztermét, s a távmeghallgatást biztosító tárgyalótermek technikai felszereltségét, melyek az eljárások gyorsítását szolgálják.

 

 

Nyíregyháza, 2018. szeptember 28.

dr. Sörös Lás