NÉMET CSEREDIÁK-PROGRAM A KRÚDYBAN

NÉMET CSEREDIÁK-PROGRAM A KRÚDYBAN

Seregi Aliz élménybeszámolója.

Ebben az évben egy izgalmasnak ígérkező német cserediák program részese lehettem 12 diáktársammal, melynek keretében áprilisban Erkrathba utaztunk kísérő tanárainkkal, Vámosi Edina és Marcsekné Turcsán Krisztina tanárnővel. Ennek folyatásaként most német barátaink csöppentek bele életünkbe, és lehettek vendégeink 8 napra, itt Nyíregyházán.

2018. szeptember 20-án - egy csütörtök hajnalon - busszal mentünk német diákjainkért a budapesti repülőtérre, ahol izgatottan vártuk érkezésüket. Ezt követően délelőttünket Budapesten töltöttük, hogy megismerhessék egyik büszkeségünket, fővárosunkat, és megcsodálhassák annak néhány nevezetességét. A következő napon igazgatóhelyettes asszonyunk, Füzeséri Andrea köszöntötte iskolánkban a német diákokat, akikkel ezek után körbejártuk Nyíregyháza belvárosát egy „Rally” keretében, ahol a számukra összeállított izgalmas feladatokat már összehangolva, együtt oldottunk meg. A nap második felében városunk egyik leghíresebb látványosságát, a Nyíregyházi Állatparkot mutattuk be nekik, ahol csodálattal nézték a rengeteg állatot és a számukra kialakított óriási tereket.

A hétvégét a családjainkkal, illetve Debrecen látogatásával töltöttük, majd az estét egy közös, 24 fős grill-partyval zártuk, ahol mindenki elmesélhette élményeit a többieknek. A hétfői napon először egy gyors betekintést nyertünk a Debreceni Egyetem 85 éves központi épületébe, ahol mindenki önállóan fedezhette fel Közép-Európa legszebb egyetemi épületét! Ezt követően a híres-nemes pusztára, a Hortobágyra látogattunk, ahol egy lovas-showval fogadtak bennünket, majd körbe vezettek minket az istállókban. Látogatásunkat egy agyagos műhelyben zártuk, ahol Józsi bácsi szemünk láttára készített el egy gyönyörű vázát! Az este folyamán tanáraink - Vámosi Edina és Marcsekné Turcsán Krisztina tanárnő – és diáktársaink – Seprenyi Kitti és Tóth Janka - egy néptánc bemutatót szerveztek iskolánkban, ahol együtt táncolhattunk az Igrice Néptáncegyüttes tagjaival. Tanáraink a következő napra szervezett programmal az édesség szerelmeseinek kedveztek, hiszen a Szerencsi Csokoládégyárba látogattunk, ahol nagyon sok érdekességet hallhattunk a csokoládégyárról, majd mindannyiunk legnagyobb örömére megkóstolhattuk a finomabbnál finomabb termékeket is. Miután sok titkot megosztottak velünk a csokikészítés rejtelmeiről, elkészíthettük saját csokoládéinkat, egyéni díszítésekkel. A napot egy szabadulós szobából kijutva (kisebb-nagyobb sikerrel) zártuk, ami a csapatokat méginkább összekovácsolta, hiszen minden tudásunkat összeadva kellett megoldani a rejtélyes akadályokat.

Az utolsó két napot Gödöllőn, majd Budapesten töltöttük, ahol még több nevezetességgel és érdekes programmal találkozhattunk. Az utolsó napon, csütörtök délután ellátogattunk a Váci utcára - „nehogy valaki tele pénztárcával, ajándékok nélkül térjen haza”. Az esti órákban felsétáltunk a Gellért-hegyre és a Citadelláról csodálhattuk a gyönyörű, kivilágított Budapest látványát. Pénteken korán reggel keltünk, hogy átvegyük a reggelinket, majd nagy sietve mentünk a buszhoz, ami ismét a budapesti Liszt Ferenc repülőteret vette célba. A német partnereinktől fájdalmas búcsút vettünk, aztán fáradtan siettünk vissza a buszunkhoz, ami Nyíregyháza felé vette az irányt, s a korai órákban már gurultunk is hazafelé.

Mindenki tudja, érzi, hogy napjainkban az élet minden területén milyen fontosak a kapcsolatok, a barátságok. Ebben a programban tudatosult bennem, hogy micsoda értéket képvisel az, ha nem csak a saját nyelveden csavarod jól a szavakat. Kinyílik a világ egy megbízható, jó nyelvtudással, hiszen nem „csak” barátokat szerezhetsz világszerte, de ez új lehetőségeket, tapasztalatokat is jelenthet mindenki számára.


Seregi Aliz 11.C

#kapcsolódó

TAVASZI LENDÜLETBEN A DÓRA ÉS A FELFEDEZŐK

TAVASZI LENDÜLETBEN A DÓRA ÉS A FELFEDEZŐK

Március utolsó hetében Nyíregyházán is megrendezésre került az országos hangszeres...

A gyerekeké volt a főszerep a Kossuth téren

A gyerekeké volt a főszerep a Kossuth...

Színes programok, fellépők, arcfestés, kézműves foglalkozás és még számos érdekesség...